3 évnél régebbi cikk

A válság ellenére stabil évet zárt a Videoton 2020-ban
·HírekVideoton·Utolsó frissítés: undefined
A válság ellenére stabil évet zárt a Videoton 2020-ban
·HírekVideoton·Utolsó frissítés: undefined

Az előzetes adatok alapján a Videoton Holding Zrt. a válság ellenére kiegyensúlyozott évet zárt: a vállalatcsoport árbevétele valamennyivel a 2019-es szint felett fog realizálódni, és várhatóan eléri a 192 milliárd forintot.

A tavalyi év zárásakor egy globális lassulás egyértelmű jelei körvonalazódtak, majd a koronavírus okozta globális járvány és a nyomában fellépő gazdasági krízis ellenére nem csak "túléltek", hanem fejlődtek is. A társaságcsoport dolgozói létszáma a vírusjárvány negatív hatásai miatt április-májusban jelentősen csökkent, ugyanakkor az év végére - a magyarországi munkavállalókat figyelembe véve - szinte teljesen visszatért az év eleji szintre.

A portfólióban továbbra is az elektronikai gyártás és szerelés képviseli a legnagyobb arányt, amely az előző évekhez képest tovább tudta növelni az árbevételét.

Iparági megoszlás tekintetében az autóiparban elsőként jelentkező válság ellenére ez a szektor megőrizte vezető szerepét, az elektromobilitás fejlődésével pedig az e-car alkatrész gyártásokhoz kapcsolódó lehetőségeknek köszönhetően új piaci területek nyílnak meg a cég számára.

Sinkó Ottó társ-vezérigazgató elmondta, hogy a cégcsoport többnyire exportra termel, ezért számukra előnyös volt a forint leértékelődése, kompenzálta az előzetesen prognosztizált visszaesést.

„Cégenként eltérő az árbevételünk alakulása. Van olyan cég, amelyik az előző évi alatt teljesített, és van olyan, amelyik fölötte, és összességében vállalatcsoporti szinten meg fogja haladni az árbevételünk az előző évit. Ugyanígy meg fogja haladni az iparűzési adó alapunk is az előző évit, akár Fehérvár vonatkozásában, akár a többi telephelyünk vonatkozásában."

Megjegyezte, hogy a jövő évet illetően az üzleti várakozásaik biztatóbbak, mint tavaly ilyenkor voltak, vagyis az idei nettó árbevételt várhatóan túl fogják szárnyalni 2021-ben.

A társ-vezérigazgató szerint óvatos optimizmusuk főként azoknak az új üzleteknek köszönhető, amelyeket idén kötöttek: a Videoton EAS Kft. a vírus miatt erősödő wifi kommunikációs igényeket tudta új vevőn keresztül jól realizálni, míg a VT Metal Kft. és a VT Autóelektronika az elektromobilitás terén létrejött új megállapodásoknak köszönhetően gyárt majd elektromos autókba épülő alkatrészeket.

Utóbbi tagvállalat nemrégiben részesült állami támogatásban a Nagyvállalati beruházásösztönző programban, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentett be múlt csütörtökön. A Videoton Autóelektronika korszerű gyártóberendezéseket szerez be a támogatásból, melyekkel az elektromos és hibrid járművek alkatrészeinek előállítását végzik majd.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Videoton cégcsoport a harmadik legnagyobb európai székhelyű szerződéses gyártó. A társaságcsoport székesfehérvári székhellyel Magyarországon kilenc, Bulgáriában és Szerbiában 1-1 telephellyel rendelkezik.

A csoport munkavállalói létszáma mintegy hétezer fő jelenleg, melyből hatezer Magyarországon, ezer fő Bulgáriában dolgozik.

(mti/fmc)

Borítókép: MTVA
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek