3 évnél régebbi cikk

Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém
·HírekKöfém·Utolsó frissítés: undefined
Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém
·HírekKöfém·Utolsó frissítés: undefined

Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.
A Howmet-Köfém Kft. az egykori, még 1941-ben alakult Székesfehérvári Könnyűfémmű jogutódja.

Az amerikai Alcoa 1993-ban szerzett többségi tulajdont a cégcsoportban. 2016-ig Alcoa-Köfém Kft.-ként ismerhette a lakosság, onnantól Arconic-Köfém Kft. néven működött, ebből lett 2020 januárjában a Howmet-Köfém Kft.. Több egykori Alcoa Köfém Kft. üzletága már önálló vállalatként működik a városban, ezek a Hydro Magyarország Kft, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. és az Alcoa Shared Services Hungary Kft. Mindegyik cég ugyanazon a telephelyen működik, de a tulajdonosi kör már teljesen különböző.

A Howmet-Köfém Kft. egyes gyáregységei is jubileumot ünnepelnek. Nemcsak a vállalat lesz nyolcvanéves, de évfordulóhoz érkeztek az egyes üzletágak is: a Központi Szolgáltatás nyolcvanéves, a Keréktermék Üzletág, a Szolgáltatóközpont (Howmet Shared Services) és a nemesvámosi Kötőelem Üzletág egyaránt huszonöt éves, a Turbinalapát-megmunkáló Üzletág pedig tizenöt éves. 

A cég egész éves programsorozattal készül, mely érinti a dolgozókat és a lakosságot egyaránt.

Online térben lesznek a rendezvények, de márciustól, áprilistól, ha a vírushelyzet engedi, nyitni szeretnének a lakosság felé. A vállalatnál összesen közel ezerháromszázan dolgoznak. Ez a létszám folyamatosan nő, ami annak is köszönhető, hogy tavaly közel negyvenmilliárd forintból elkészült az új kerékfelnigyártó üzem. Ennek a bővítése zajlik jelenleg közel tízmilliárd forintból.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója elmondta: „Szeptembertől várhatóan az az üzem is teljes kapacitáson fog működni. A korábban elkészült üzemünkbe felvettünk százhatvan embert, és a mostani beruházással épített üzembe is veszünk fel még további kilencven főt. Napról napra – ahogy sikerül megtalálni a jövőbeli kollégákat – vesszük fel az embereket, és folyamatosan bővülünk.”

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a bővítésre, a vezérigazgató elmondta: „Úgy látjuk, hogy folyamatosan nő az alumínium kerékfelnik iránti kereslet. Ma kamionokra, azok utánfutóira, buszokra gyártunk felniket. Az elmúlt huszonöt évben, amióta Magyarországon alumíniumfelni-gyártás van, folyamatosan nőtt az értékesítés nemcsak Európában, hanem globálisan is. Elérkeztünk egy olyan fázishoz, hogy fejlesztenünk kellett, mert a következő években a világban tapasztalható trendek miatt meg fog nőni az alumíniumfelnik iránti kereslet is. Amerikában száz kamionból hatvan-hetven alumíniumfelnikkel készül. Európában később indult ez a folyamat, de hasonló utat jár be. Az előrejelzések szerint ez emelkedni fog!”

Katus István hozzátette: alumíniumfelnit Európában csak a magyarországi cég gyárt kamionok számára. A fő értékesítési piac az Európai Unió, az Egyesült Államok, Anglia, Új-Zéland, Brazília, Kína és Japán. A jelenlegi kapacitás várhatóan megduplázódik a beruházások által.

Borítókép: howmet.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek