3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Fehérváron módosul a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályozás, elindult a nyári idény a horvát tengerparton - 83. nap
Koronavírus: Fehérváron módosul a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályozás, elindult a nyári idény a horvát tengerparton - 83. nap

Csütörtökre virradóra már több gyógyultat regisztráltak, mint aktív fertőzöttet Magyarországon, Székesfehérváron módosul a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás, már nem kell időpontot kérni a kormányhivatali ügyintézéshez. Napi összefoglaló.

Változik a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás

Péntektől módosul a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozást: hétköznapokon és vasárnap 21, pénteki és szombati napokon, valamint pünkösd vasárnap pedig 22 óráig tarthatnak nyitva - tette közzé dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfői közleményében. 

Hétvégétől várhatóan augusztus végéig faházak kihelyezésével segíti az önkormányzat a kisvállalkozókat termékeik árusításában. A Székesfehérvári Járási Hivatal tájékoztatása szerint a 2020. 05.16. - 2020. 05.22. időszakra vonatkozóan a székesfehérvári állandó lakhellyel rendelkező új álláskeresők száma: 80 fő, a székesfehérvári tartózkodási címmel rendelkező új álláskeresők száma: 12 fő.

Már nem kell időpontot kérni a kormányhivatali ügyintézéshez

A tizenkilenc megyében május 25-től visszaáll a járványügyi veszélyhelyzet előtt megszokott ügyintézési rend, vagyis előzetes időpontfoglalás nélkül is felkereshetők a megyei kormányablakok és kormányhivatali ügyfélszolgálatok, mint például a családtámogatási ügyfélszolgálat. Budapesten a legtöbb ügy esetében továbbra is szükséges az előzetes időpont-egyeztetés, de a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréjét hétfőtől már a fővárosban is szabadon lehet intézni.

Az ügyfelek csak korlátozott létszámban, az arcot és orrot eltakaró maszkban, egymástól megfelelő (1,5–2 méter) távolságra tartózkodhatnak a kormányablakban és egyéb ügyfélszolgálati ügyfélterekben.

Amennyiben nem okmányügyintézés céljából kell felkeresni a kormányablakokat, úgy Budapesten továbbra is interneten vagy a 1818-as telefonszámon lehet időpontot foglalni. Az álláskeresők számára továbbra is rendelkezésre állnak az elektronikus ügyintézési lehetőségek.

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb hivatali ügy otthonról, számítógép segítségével is intézhető a megújult magyarorszag.hu (mo.hu) oldalon - kérik, a kényelmes ügyintézés érdekében ezt használják, amennyiben lehet.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának tájékoztatása szerint az ügysegédi feladatok ellátása 2020 június 1-jétől indul újra a szokásos ügyfélfogadási rendben.

Szombaton kinyithat a Városi Strand

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Fehérvár Televízió híradójában több fontos, a várost érintő kérdésről beszélt hétfőn. Többek között elmondta, nem marad el a pünkösdi virágözön: tíz helyszínen díszítik majd péntektől a várost a fehérvári virágkötők gyönyörű alkotásai, ám a szokásos kapcsolódó rendezvényeket idén nem tartják meg. 

Hétvégén kinyit a Városi Strand, ám a járványhelyzetre tekintettel 900 főben maximalizálják a belépők számát.

Meglepik a gyerekeket vasárnap: bár a szokásos Hetedhét Játékfesztivál idén elmarad, vasárnap meglepetéssel várják a kicsiket gyereknap alkalmából Székesfehérváron. Jó idő esetén a Városi Strandon, kevésbé jó idő esetén a Koronás Parkba lesz érdemes ellátogatni késő délelőtt, kora délután. 

További részletek:

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

A járvány lecsengő szakaszában van - emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Jelenleg 430 embert kezelnek kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Két hete még az aktív fertőzöttek körülbelül fele volt kórházban, most már kevesebb mint egyharmaduk, vagyis az aktív fertőzöttek is jellemzően könnyebben vészelik át a fertőzést.

A pozitívként regisztráltak életkor szerinti megoszlásának adatait ismertetve Müller Cecília elmondta:

a 3756 emberből 1 éves kor alattiak hárman voltak, 1-2 évesek 9-en, 3-5 évesek 7-en, 6-9 évesek 10-en, 10-14 évesek 21-en, 15-19 évesek 30-an. A regisztrált fertőzöttek között 20-29 évesek 267-en, 30-39 évesek 318-an, 40-49 évesek 529-en, 50-59 évesek 587-en, 60-64 évesek 264-en, 65-79 évesek 946-an, 80 év felettiek pedig 765-en voltak.

29 éves kor alatt nem halt meg senki koronavírus-fertőzéssel összefüggésben Magyarországon, 30-39 éves korban hárman, 40-49 évesesen nyolcan, 50-59 évesen 19-en, 60-64 évesen 24-en, 80 éves kor felett 228-an haltak meg a betegséggel összefüggésben. 100 ezer lakosra öt elhunyt és 38 beteg jut.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy a kedvező járványügyi helyzet lehetővé teszi a népegészségügyi szűrővizsgálatok június 1-jével történő újraindulását is. A nők mammográfiai szűrővizsgálata és a nőgyógyászati onkológiai szűrések, valamint az 50-75 éves korosztálynak szervezett vastagbélszűrés elindítása szükséges, hiszen a magyarországi halálozások 25 százalékáért valamilyen daganatos megbetegedés felelős.

Azzal kapcsolatban, hogy mikorra áll helyre a járvány előtt elérhető egészségügyi ellátások teljes köre, Müller Cecília nem tudott pontos dátumot mondani, azonban hozzátette: a közfinanszírozott ellátásokat fokozatosan vezetik vissza, fenntartva a járványügyi készültséget. 

Koronavírus halálesetek alakulása országonként:

 

1459-en regisztráltak a hatósági házi karantént elektronikusan ellenőrző alkalmazásra

Már 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 924 - mondta Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Vasárnap 691 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 810 van érvényben. Vasárnap 33 esetben tapasztalták a hatósági házi karantén szabályainak megsértését.

Hétfőn 10 órától a magyar és szerb állampolgárok hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek Magyarországra a Szerb Köztársaság területéről.

Kiss Róbert hozzátette: ha a belépő a belépést követő 14 napon belül a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor nem hagyhatja el a tartózkodási helyét, lakhelyét, szálláshelyét, és azonnal értesítenie kell a járványügyi hatóságot.

A járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma 392-re emelkedett. Rémhírterjesztés ügyében 106, közveszéllyel fenyegetés miatt 29, csalás ügyében 121, míg járványügyi szabályszegés miatt 21 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség, ezekben az eljárásokban eddig 79 embert hallgattak ki gyanúsítottként - tette hozzá alezredes.

Hétvégén elindult a nyári idény a horvát tengerparton

A hétvégén elindult a nyári idegenforgalmi idény a horvát tengerparton, a hétvégén 133 hotel és 65 kemping is megnyitott - közölte a Horvát Turisztikai Egyesület (HUT) hétfőn.

Zágráb a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, két hete pedig a határait is újranyitotta: beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okból utaznak az országba.

A turistáknak a beutazáshoz mindössze a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is.

Május 27-ig elkészül az a mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik.

Jelenleg közel 22 ezer turista tartózkodik az országban, amelynek fele az elmúlt napokban érkezett az országba.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 2244 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma és egy ember halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 100-at.

A válságstáb további enyhítéseket is bejelentett: május 27-től engedélyezik zárt térben a 100 fős, nyitott térben pedig a 300 fős tömeges rendezvényeket. Május 30-tól pedig már szabadtéri sportversenyeket is lehet rendezni az országban, egyelőre azonban nézők nélkül.

A szomszédos Szlovéniában a válságkabinet közlése szerint vasárnap eggyel, 1469-re nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek