3 évnél régebbi cikk

Nem lesz közüzemi szolgáltatási díjemelés Székesfehérváron 2021-ben az önkormányzati cégeknél
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár Televízió
Nem lesz közüzemi szolgáltatási díjemelés Székesfehérváron 2021-ben az önkormányzati cégeknél
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

A városi cégek többsége pozitív mérleggel, nyereséget termelve került ki a viszontagságos évből - tette közzé dr. Cser-Palkovics András polgármester a a 2020-as teljesítményeket és a cégeket érintő idei terveket és projekteket ismertető tájékoztatójában pénteken.

"Városunk működése, fejlődése elképzelhetetlen volna az önkormányzat többségi vagy kizárólagos tulajdonában álló cégek munkája nélkül. Fehérváron szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen cégeink nemhogy ellátják feladataikat, ezt kiváló állományuknak, szakértő vezetésüknek és óvatos gazdálkodásuknak köszönhetően biztonságosan és gazdaságosan teszik" - kezdte tájékoztatóját dr. Cser-Palkovics András polgármester pénteken, amelyben a város tulajdonában vagy résztulajdonában álló cégek 2020-as teljesítményét, valamint a jövőre vonatkozó terveket projekteket ismertette.

A tájékoztatóban a következőket tartalmazza:

  • 2020 szolgáltatási és piaci szempontból is rendkívüli kihívásai ellenére is sikerült cégeinknek mindig az elvárt színvonalon teljesíteni feladataikat, sőt, többségük még pozitív mérleggel, nyereséget termelve került ki a viszontagságos évből.

    Többek között ennek a kivételes teljesítménynek köszönhetően a város tulajdonában vagy résztulajdonában álló cégek tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 22,5 milliárd forintot.
  • Az önkormányzat gazdasági társaságai a tavalyi év során összesen 1 milliárd 480 millió forinttal járultak hozzá a város költségeihez, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a járvány elleni védekezés és bizonytalan gazdasági helyzet közepette.

  • Az Önkormányzati érdekeltségű vállalatok 2020. év végi adatok szerint 1885 munkavállalónak adtak munkát és nyújtottak ezáltal biztos megélhetést.

  • A legnehezebb gazdasági helyzetben lévő Fejérvíz Zrt. esetében a működés biztonságát a Kormány által biztosított forrásnak és intézkedéseinek, illetve a saját hatáskörben meghozott döntéseknek köszönhetően sikerült stabilizálni. Reméljük ebben az évben tovább tudunk lépni, hiszen számos kihívás van még a víziközmű ágazat előtt.

  • Az erőforrások precíz beosztásával sikerült elérni, hogy az Önkormányzat érdekeltségébe tartozó vállalatok által 2020-ban végrehajtott beruházásainak értéke meghaladja a 4,8 milliárd forintot. Ez „békeidőben” is tekintélyes eredmény volna, a tavalyi helyzetet figyelembe véve pedig egészen rendkívüli! Ebben az összegben sokféle, eltérő nagyságrendű beruházás található, a Városgondnokság átfogó park és játszótér felújításaitól és építésétől a SZÉPHŐ új, csúcstechnológiát képviselő Bakony utcai infrastruktúrájáig. Kiemelendő a hulladékgazdálkodás tekintetében folyamatban lévő fejlesztések, beruházások nagyságrendje.

  • Bizonyos szolgáltatások területén a pandémia ellenére is sikerült előre lépnünk a 2020. évben. Ilyen volt például a Depónia Nkft. működési területén a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztése, ami együtt járt a gyűjtő edények kihelyezésével a szolgáltatási területen, fontos lépést téve ezzel a környezetvédelem ügyéért.

  • A gazdasági társaságok érdemi részt vállaltak a koronavírus elleni védekezés szakmai jellegű feladataiból és jelentős mértékben járultak hozzá a költségek fedezéséhez is. Majd’ 1 év alatt 89,8 millió Ft-ot fordítottak a járványhoz kapcsolódó megelőzési- és egyéb feladatok ellátására.

  • Ami az idei évet illeti, a vállalatvezetőkkel közösen, átfogó megbeszélésen tekintettük át a cégek 2021-es üzleti terveit melyek alapján cégeink kiszámíthatóan, biztonságosan, szolgáltatásaik eddigiekhez hasonló szinten történő biztosításával folytatják tevékenységüket 2021-ben is.

    Az önkormányzati érdekeltségű vállalatok által nyújtott közüzemi szolgáltatások esetén a 2021. évben természetesen nem kerül sor díjemelésre.
  • Kiemelt szempont, hogy az önkormányzati cégek 2021-ben is kiszámítható és megbízható munkáltatók maradnak, stabilt megélhetést és körülményeket biztosítva mindazoknak, akik városunk működését és fejlődését szolgálják nap mint nap.

  • A tavaly év végén biztosított állami támogatásnak köszönhetően minimalizáltuk a Fejérvíz Zrt. veszteségét és tőkét emeltünk a SZÉPHŐ Zrt.-nél, valamint a Városfejlesztési Nkft. számára is biztosítottunk többletforrásokat.

  • Megkértem a cégek vezetőit, hogy a járványügyi tapasztalatok következtetésit levonva tegyenek javaslatot a ’21-es évben kivitelezhető esetleges működési korrekciókra és fejlesztésekre, illetve azonnal jelezzék, ha az általuk nyújtott szolgáltatás biztosíthatóságát veszélyben érzik.

  • A Fehérvári Médiacentrum immár 100%-ban városi tulajdonban működik tovább. A kommunikáció és a marketing területén végre kellett hajtanunk költségcsökkentéseket a járványhelyzet okozta kiesések miatt, azonban pontosan a veszélyhelyzet mutatta meg, mennyire fontos a gyors, hiteles tájékoztatás a város életében, ezért szeretnék köszönetet mondani az FMC minden munkatársának!

  • Egyeztettünk arról is, hogy a közüzemi vállalatok részlegesen vagy teljesen mikor és hogyan tudják visszaállítani személyes ügyfélszolgálataikon az ügyfélfogadást. Az újraindítás ezen nagyon fontos eleméről természetesen tájékoztatják majd a polgárokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek