3 évnél régebbi cikk

Én, Petőfi - ma este premier a Fehérvár Televízióban
·Színházmárcius 15.·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Én, Petőfi - ma este premier a Fehérvár Televízióban
·Színházmárcius 15.·Utolsó frissítés: undefined

A járvány miatt ezúttal nem személyesen, hanem a tévén keresztül ünnepel együtt a város március 15-én, a főszereplők azonban most is a fiatalok.
Nem volt kikövezett út, hát repültünk!

A fenti mondatot Matuz János Én, Petőfi című tévéjátékából idéztük, mert mindent elmond arról a városi összefogásról, ami a produkció létrejöttét jellemezte. A nemzeti ünnep idén kénytelen átköltözni az online térbe és a tévécsatornára, de már a forgatás három napja alatt elkezdődött a szívekben. Hogy mi lett belőle? Kiderül ma este hatkor (ismétlés este nyolckor) a Fehérvár Televízióban, de online is elérhető lesz a film a tévé honlapján és YouTube-csatornáján.

A Teleki Blanka Gimnázium diákszínpadának tagjai játsszák a főszerepeket, telekis diákok táncolnak és énekelnek, de részt vesz a produkcióban az Alba Regia Táncegyüttes is. Az új, még kitaposatlan ösvényt Matuz János jelölte ki, aki tavaly óta foglalkozik a fiatalokkal, hogy az általa írt forgatókönyv az utcaszínház helyett a kamerák előtt keljen életre: 

– Az egyetlen titok, hogy a fiatalok megérezzék a tiszta energiát, azt, hogy itt néhány ember akarata, zsenialitása egy nap alatt, puskalövés nélkül elindított egy régóta várt folyamatot. Ebben az energiában boldogság szabadul fel, és azt vettem észre, valahányszor ezt a témát forgatom vagy színpadon játsszuk a gyerekekkel, a végére mindig átadok ebből az energiából valamit. Megérzik, hogy mit jelent igazán az ünnep!

A legnagyobb hozadéka az volt a közös munkának, hogy hihetetlen erők mozdultak meg, hiszen egy kifejezetten tévére írt játék valósult meg, ami igen pontos munkát követelt a felvételt készítő Fehérvár Televízió stábjától és a szereplőktől is, akik eddig még nem játszottak kamera előtt, csak színpadon mutatták meg magukat.

A forgatás három napja alatt nem volt idő a hibákra, a sok újrafelvételre, mert amellett, hogy szűkös volt a határidő, a meteorológusok által beígért 12 fokos tavasz helyett 2-3 fokos télben játszottak a fiatalok szabadtéren, sokszor egy szál ingben. A „Nem fázunk, telekisek vagyunk!” szinte szlogenné vált ezekben a napokban, és ez az erő sugárzik a tévéjátékból is. És persze a felkészültség, az a rengeteg próba, ami megelőzte a felvételeket.

– Most Petőfit szerettem volna ennek a történetnek a középpontjába állítani. Ő a húzóember, ő a vátesze ennek az egész históriának, aki jó ember volt jókor, jó helyen – mondja az író-rendező.

Petőfit Csengey Mártont alakítja, akinek különleges kötődése van a darabhoz:

– Nagy élmény és büszkeség, hogy nagyapámat, Csengey Dénes költőt, a rendszerváltás meghatározó alakját párhuzamba állítják Petőfivel. Bár a nagyapámat nem ismertem, nem tudtam vele beszélni, de mégis része családunk történetének. Hatalmas élmény Petőfit játszani akár színpadon, akár filmben, hiszen nem ötezer ember van előttem, de mégis ott vannak páran, őket mozgatom, nekik beszélek, nekik szavalom el a Nemzeti dalt. Erre az érzésre mindig is vágytam!

Az előadásban hangsúlyos szerepet kap a tánc és a zene: a telekisek táncát Tátrai Réka, a Fehérvár Táncosa verseny győztese koreografálta, zenéjét pedig Szirtes Edina ”Mókus” írta. A tévéjáték zenei vezetője Cserta Balázs.

– Évek óta dolgozunk együtt Matuz Jánossal. Az alaptörténet mindig ugyanaz, mégis minden évben valami egyedit sikerül létrehozni. Már hagyományai vannak a március tizenötödikei előadásnak, mégis mindig újat alkotunk. Nem is tudom pontosan megfogalmazni, ezért inkább azt ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg a tévéjátékot! – javasolja Cserta Balázs.

Az Én, Petőfi című tévéjáték március 15-én, hétfőn este hat órakor kerül műsorra a Fehérvár Televízióban, de megismétlik este nyolckor is. Emellett látható lesz a televízió honlapján és YouTube-csatornáján is.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek