1 hónapnál régebbi cikk

Cser-Palkovics András: a márciusi ifjak tetteire a magyar lelki erő örök forrásaként tekintünk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Cser-Palkovics András: a márciusi ifjak tetteire a magyar lelki erő örök forrásaként tekintünk

A hagyományokhoz hűen idén is diákok műsorával emlékezett meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc március 15-i eseményeiről Székesfehérvár, majd a Városház téren hangozott el Cser-Palkovics András polgármester és Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnökének ünnepi beszéde.

A Városház térre érkező ünneplőket a Kodolányi János Gimnázium diákjainak műsora röpítette vissza az időben, 1848 tavaszára. A reformkor célkitűzései, március 15-e eseményei és a szabadságharc keretezte annak a tizenkét főúri lánynak a történetét, akik az 1847/48-as tanévben Teleki Blanka pesti lánynevelő intézetébe jártak.

Az idei ünnepi műsor az ő nézőpontjukból idézte meg a forradalom eszméit és történéseit.  A virágnak megtiltani nem lehet lehet – Lányregény a szabadsághoz című produkciót Bobory-Michna Boglárka írta és rendezte, és a Színpadka színjátszócsoport tagjai adták elő.

A műsort követően a fiatalokat és a belvárosba érkezőket a város polgármestere köszöntötte. Cser-Palkovics András ünnepi beszédében kiemelte, hogy a forradalom napján azt ünnepeljük, amikor a magyar, a fehérvári polgárok közösen cselekedtek, közös akaratot alkottak, a nemzeti egység ideálját, ha csak egy rövid időre is, de maradéktalanul valóra váltva. Egy nap azonban elhanyagolhatóan kevés idő egy ezeréves nemzet, város életében.

"Egyetlen nap alatt nemzet, város, közösség nem születik. Ezeket kőkemény, keserves és nagyon is szürke hétköznapok munkájával lehet felépíteni. Vitákon, küzdelmeken, akadályokon át vezet az út az élhető, a szerethető, az otthont jelentő helyhez" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András, kiemelve, történelmi nagyjainkra, az Ő tetteikre a magyar lelki erő örök forrásaként tekintünk.

A Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke az 1848. március 15-i fehérvári események felidézésével kezdte ünnepi beszédét. Molnár Krisztián ezt követően az ország függetlenségének megvédéséről beszélt.

"Ma, 176 év elteltével ugyanazt kell tennünk, mint a márciusi ifjaknak. Újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért, s azt újra és újra meg kell védenünk azt" - emelte ki a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A városházi ünnepséget követően a megemlékezők átvonultak az Ady Endre utcába, és a ’48-as hősök előtt tisztelegve helyezték el az emlékezés virágait a Fekete Sas Szálló falán lévő emléktáblánál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek