3 évnél régebbi cikk

Nem fertőzőbb a PCR-ral nem kimutatható francia variáns, mint az eredeti koronavírus
Nem fertőzőbb a PCR-ral nem kimutatható francia variáns, mint az eredeti koronavírus

A koronavírusnak egy új variánsa jelent meg a Franciaországban.

Bretagne regionális hatósága hétfő este jelentette be, hogy több olyan beteget is azonosították egy járványgócban, akik a koronavírus tüneteit produkálják, de a PCR-tesztjük negatív lett - olvasható a közlemény az MTI-n.

A járványgóc Lannion település kórháza, ahol a szombaton ellátott 79 koronavírusos fertőzött közül nyolcnál azonosították az új variánst.

A tárca közleményében több olyan, a koronavírusos fertőzés tipikus tüneteit produkáló pácienst említ, akiknek a PCR-tesztje negatív lett, és a diagnózist csak szerológiai vizsgálattal vagy mélyebb légúti mintavételen alapuló úgynevezett RT-PCR teszttel lehetett megállapítani.

A regionális illetékes hatóságok ezért Bretagne régió Cotes-d'Armor és Finistere megyéiben új eljárást dolgoztak ki az egészségügyi dolgozók számára a fertőzöttek jobb diagnosztizálására: "Elővigyázatosságból a prefektúrák és a regionális egészségügyi igazgatóságok megerősítik a vírus terjedését fékező intézkedéseket, például az oltások felgyorsításával, az egészségügyi előírások fontosságának hangsúlyozásával és a gyülekezések további korlátozásával" - jelezte a regionális hatóság.

A további vizsgálatok lefolytatásáig a breton változatot azon kategóriába sorolták, amelybe a világban eddig megjelent több ezer mutáns is tartozik.

Dr. Rusvai Miklós infektológus az új variánssal kapcsolatban a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, nem minden ország használ azonos PCR-tesztet, legalább hat-nyolc jól működő, de nem a vírus azonos pontját felismerő tesztrendszer van szerte a világon - foglalta össze a hirado.hu.

"Ezt úgy lehet elképzelni, hogy egy embert is lehet azonosítani az arcáról készült fotó alapján, de az ujjlenyomata és a fogorvosi képlete alapján is" – magyarázta a virológus. Hozzátette, ezek a tesztrendszerek összetettek, ha az egyik nem működik, akkor a másikkal sikerül azonosítani.

Valószínűsíthető, ahogy az influenzának, úgy a koronavírusnak is majd  évente több tucat új variánsa jelenik meg. Az influenza esetében ezek a változások már megszokottá váltak, és a szakemberek is követni tudják a vakcinákkal a mutációkat. Ez várható a koronavírus esetében is.

Az eredeti vuhani típushoz képest leginkább megváltozott dél-afrikai mutáns esetében is védenek a jelenleg használt vakcinák.

Legfeljebb két-három százalékot le kell vonni abból a hatásból, amit az eredeti vuhani variáns ellen mutatnak a vakcinák" – magyarázta. „Ha hetven százalékban véd egy vakcina, akkor már azt mondjuk, hogy az egy jó hatás."

Borítókép: mainstreetfamilycare.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek