3 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: heteken belül nyithat az ország
Kormányinfó: heteken belül nyithat az ország

Az oltásoknak köszönhetően nem számítanak negyedik hullámra, közel vagyunk ahhoz, hogy átlendüljünk a harmadik hullám csúcsán - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón.

"Közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához. Ahogy a virológusok is előjelezték, a harmadik hullám tetőzése még nehezebb és súlyosabb lesz, mint a második volt" - kezdte mondandóját Gulyás Gergely.

A kórházak kapacitásával kapcsolatban megnyugtatott: további 1700 szabad lélegeztetőgéppel felszerelt ágy és 11 ezer szabad kórházi ágy van.

A védekezésben a rezidensek, medikusok is részt vehetnek, így a személyi állomány bővebb, kapacitásprobléma nincs, minden ezzel ellentétes hír álhír.

Felhívta arra a figyelmet: iszonyatos munkát végeznek az orvosok és az ápolók, a lazításnak még nincs itt az ideje.

Legfontosabb továbbra is az, hogy az oltás folytatódjon, ezért szerez be az ország mindenhonnan vakcinát. Ami az oltási számokat illeti, Európa legjobbjai között vagyunk” – mondta.

Azt kérik, mindenki tegyen meg mindent, hogy a kapcsolatok száma csökkenjen.

Hozzátette: ha kellően sokan oltatják be magukat, negyedik hullám már nem lesz, már hetekben és napokban kell számolni az időt, hogy az intézkedéseken lazítani lehessen.

A miniszter szerint közel vagyunk ahhoz, hogy megkezdhessük a nyitást. Az online nemzeti konzultáció alapján fognak dönteni az újraindítás és a nyitás lépéseiről, és arról, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosultságokat kapcsoljanak. Alapvetően többlépcsős újraindításban gondolkodik a kormány. 

A legfontosabb, hogy a legveszélyeztetettebbek és a krónikus betegek legyenek először beoltva. A nyitás számait pedig az oltottság mértékéhez, beoltottak számához kötik majd. "Ezt követően olyan nyitásra kerülhet sor, ahol az oltottság miatt többé már nem kell zárni."

Az operatív törzs március 19-i, péntek hajnali ülése után Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban fogja bejelenteni a következő hetekre vonatkozó döntéseket.
Borítókép: koronavirus.gov.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek