3 évnél régebbi cikk

Miért jó, ha bringával jársz?
·Közlekedésbicikli·Utolsó frissítés: undefined
Miért jó, ha bringával jársz?
·Közlekedésbicikli·Utolsó frissítés: undefined

A bringázás előnyeire hívja fel a figyelmet rendhagyóan, online formában a Magyar Kerékpárosklub. Ha még eddig nem biciklivel jártunk munkába, bárhova, akkor most átgondolhatjuk, hogy szeretnénk-e. Az biztos, hogy a környezetvédelem mellett számos előnye van a kerékpározásnak.

Bár az időjárás változékony, hol tavaszias, hol őszies, bármikor lehet biciklizni, nem szükséges hozzá kellemes hőmérséklet. A Magyar Kerékpárosklub ezúttal rendhagyó módon, online ösztönöz ismét a bringázásra. A szervezet honlapján fontos tippeket, információkat nyújt kisokos és videósorozat formájában is.

Pásztor László, a klub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezetének titkára több érvet is fel tud hozni a kerékpározás mellett.

"Tarthatjuk a távolságot, másfél métert, mindenkitől. Az autósokat is tisztelettel megkérjük, hogy tartsák mellettünk a másfél méteres oldal távolságot. A másik pedig, hogy bár most mindenhol ingyenes a parkolás, de parkolóhelyet éppen emiatt nehéz találni, kerékpárral pedig ott áll meg az ember, ahol akar. Székesfehérvár városában 15-20 perc alatt akárhonnan akárhova el lehet érni. Ki is mértük a tv-vel. Elmentünk a Palotai úton egészen a város D-i sarkáig, 20 perc alatt biciklivel, délután, csúcsforgalomban" - Pásztor László titkár, Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezet.

Pásztor László hozzátette, a kerékpározás nemcsak gyors, kényelmes is, és mint mondja, mindezek mellett különösen jó, hogy megmozgatja az embert.

"Ma az emberek be vannak zárkózva, sokan egész nap ülnek.  - fejtette ki Pásztor László. - És az, hogy kevés időt töltünk a friss levegőn, nagyon nagy problémát jelent. Ezt érzi az anyagcserénk, emiatt nagyon könnyen hízunk is. De ha többet vagyunk kint, akkor fűteni kell a szervezetet, mozgunk, akkor előnyösebben megpörgeti az anyagcserénket. Szóval számtalan előnye van a bringázásnak, úgyhogy ha menni kell valahova, inkább bringázz!"

A bringás közlekedést a városban kerékpársávok, bicikliutak segítik, az önkormányzat pedig néhány évvel ezelőtt hozott határozatot, hogy létesítenek ezer kerékpártárolót, megadott helyszíneken. Ezeket már használhatjuk is. Pásztor László szerint, amik még hiányoznak, azok a panelházas övezetekben a zárható, bérelhető bringatárolók.

A Magyar Kerékpárosklub honlapján több videó is elérhető arról, hogyan kell a kerékpárokat felkészíteni, ha hosszabb ideig nem használtuk. A szervezet letölthető kisokost osztott meg olyan tanácsokkal, amelyek a tapasztalt bringásoknak is segíthetnek. A kerékpárvásárlás szempontjaitól kezdve, a lakatoláson, karbantartáson, öltözködésen vagy a legfontosabb KRESZ-szabályokon át a biztonságos közlekedés íratlan szabályaiig sok területet érintenek benne.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek