2 évnél régebbi cikk

Mik voltak azok az apróka fényes pöttyök Fehérvár felett éjszaka?
·Kultcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Mik voltak azok az apróka fényes pöttyök Fehérvár felett éjszaka?
·Kultcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Tegnap a késő esti órákban érdekes jelenségre lettek figyelmesek a fehérváriak: sok fényes pötty egymás után, szabályosan haladva szelte át az éjszakai égboltot.

Azon kívül, hogy a nappali gyors felmelegedés után teljesen indokolatlanul váltott vissza az időjárás mondjuk télbe, semmi különleges nem történt az éjszaka folyamán Fehérvár környékén. És akkor befutott egy kérdés a Szeretem Székesfehérvárt Facebook-csoportba, amely azonnal felborzolta a kedélyeket:

Látja ezt a fura jelenséget az égen más is???


Mondanom sem kell, egy szempillantás alatt megindult a kommentcunami, amely során az UFO-k magyarországi felbukkanásától kezdve a kínai rakétán (ami amúgy közben már le is zuhant) át számos megfejtéssel szolgáltak a leleményes egyének.

Aztán gyorsan kiderült, hogy nem valami földöntúli turpisságról van szó, hanem Elon Musk Starlink-19 nevezetű műholdseregéről, amely folyamatosan keringve a Föld körül hozza rá a frászt az emberekre. A Starlink a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indítottak el - foglalja össze röviden a Wikipédia.

Amúgy ha tiszta lesz az ég, ma éjszaka is elcsíphetitek őket: szintén a Starlink-19-műholdbrigád 21:27-től szeli át Székesfehérvár horizontját észak-nyugatról délkeleti irányba, nem kevesebb mint öt percig. Szóval nagyon figyeljetek!

Persze ezen az időponton kívül is lesz még mit figyelgetni, ide kattintva tudjátok lecsekkolni, mikor haladnak át legközelebb a Starlink-műholdak városunk felett.

A Starlink-műholdsereg munka közben:

Borítókép: YouTube/ViralVideoLab
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek