2 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: május 28-tól lehetnek lakodalmak, június 1-től táborok
Kormányinfó: május 28-tól lehetnek lakodalmak, június 1-től táborok

Várhatóan még május folyamán elérjük az 5 millió beoltottat Magyarországon, és a korlátozások nagy része eltörlésre kerülhet. A védettségi igazolvánnyal való belépési lehetőség nagyjából augusztusig fennmarad.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta: az 5 millió oltást még ebben a hónapban el fogjuk érni, és a további regisztrációk számától függően június elejére-közepére mindenkit be tudnak oltani. 

Hangsúlyozta: a jövő héten ismét tárgyalni fog a kormány az esetleges enyhítésekről.

De bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-tól lesz lehetőség a lakodalmak megtartására. 

A miniszter elmondta: bármely uniós, OECD-ország, NATO-tagország, Ororszországban és Kínában kapott oltást magyar állampolgár, akkor jogosult lesz védelmi igazolványra. A WHO döntése a Sinopharm-vakcináról visszaigazolja a magyar döntés helyességét - tette hozzá.

Magyarország benyújtotta a helyreállítási tervet az Európai Unió felé, melyet a kormányzati honlapra is fel fognak tölteni néhány napon belül. Ennek legfontosabb célkitűzései az egészségügyi rendszer további fejlesztése, környezetbarát közlekedésfejlesztés. 

Gulyás Gergely szerint másfél-két hónappal előbb érjük el a védettségi szintet, mint az EU tagállamai, mert keleti vakcinákkal is oltottunk. Ennek köszönhetően azt remélhetjük, hogy viszonylag normális nyarunk lesz. 

A védettségi igazolvány várhatóan augusztusig lesz szükséges a belépéshez a kijelölt helyekre, és a korlátozások nagy része várhatóan május végére megszűnik. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szülők és gyerekek számára közölt örömteli hírt: a táborok megtartására június 1-jétől lesz lehetőség, a szervezést már előbb el lehet kezdeni. 

Borítókép: MTVA
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek