2 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: keddtől újra fizetni kell a parkolásért
Kormányinfó: keddtől újra fizetni kell a parkolásért

Pénteken a maszkviseléssel kapcsolatos döntéseket a kormányfő ismerteti majd - tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A friss járványügyi adatok ismeretében a kormány szerdai ülésének döntéseiről adott tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A kormányülésen az oltási programot tekintették át, mivel korábban 5 millió beoltotthoz kötötték az újabb nyitást.

Amennyire előre lehet látni a számokat, a pünkösdi hétvégén, valószínűleg vasárnap el fogjuk érni az 5 millió beoltottat - emelte ki Gulyás Gergely.

Elmondta, most jutottunk el odáig, hogy kevesebben foglalnak időpontot, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre áll, illetve azt is, hogy korábban fertőzést követően 3 hónapig nem oltottak, de nem a veszélyesség miatt, hanem morális megfontolásból, hiszen a betegségen átesettek már védettek voltak. Most van elég oltóanyag, így nincs akadálya, hogy őket is oltsák.

Elmondta azt is, hogy az országgyűlés a héten részben megteremtette a védekezés jogi alapjait, a kivezetést pedig ezt követően fogják megteremteni. A rendkívüli jogrend megszüntetéséig tisztázni kell, melyek azok az intézkedések, amelyekre a továbbiakban is szükség van, éppen ezért fogadják majd el a kivezető törvény, ami a fennmaradó intézkedéseket tartalmazza.

"Jó példa erre a hitelmoratórium, amit nyilván tovább akarunk fenntartani, mint a rendkívüli jogrendet" - mondta.

Kiemelte, amint elérjük az 5 millió oltottat, új intézkedések lépnek hatályba. Ezeket szerdán tárgyalta a kormány, illetve az operatív törzs péntek hajnali ülését követően a meghozott döntéseket délelőtt Orbán Viktor ismerteti majd.

Van néhány olyan döntés, amely már most véglegesnek tekinthető:

  • Az ingyenes parkolást vasárnap éjféltől nem hosszabbítja meg a kormány. Pünkösdhétfőn még ingyenesen parkolhatunk, de jövő keddtől újra fizetni kell.

  • A hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában a kormány nem támogatja a bankok álláspontját, a jelenlegi szabályok szerint meghosszabbítják augusztus 31-ig, és ezt követően is szeretnének egy hosszabb átmeneti időszakot.

  • A brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni. 2022 végéig több mint 10 millió vakcina áll majd rendelkezésre. Talán 5,5-6 millió oltottig el tudunk jutni, ez a legoptimistább becslés. Ha szükség lesz újraoltásra, akkor rendelkezésre áll majd keleti és nyugati vakcina is. 2022 második félévtől pedig Debrecenben magyar vakcinát is képesek leszünk előállítani.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, a maszkviseléssel kapcsolatosan is születtek döntések, ezeket pénteken ismerteti majd a miniszterelnök.

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek