2 évnél régebbi cikk

Összetartozunk: csaknem 70 határon túli magyar képzőművész több mint 80 alkotása Székesfehérváron
·Kultkiállítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Összetartozunk: csaknem 70 határon túli magyar képzőművész több mint 80 alkotása Székesfehérváron
·Kultkiállítás·Utolsó frissítés: undefined

A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei érkeztek Fehérvárra. Több mint 80 határon túli magyar alkotásból nyílt kiállítás a Csók István Képtárban Összetartozunk címmel a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.

Nagyrészt a Magyar Nemzeti Galéria által magángyűjteményekből frissen megszerzett, eddig kiállításokon nem, vagy csak ritkán látott művekből összeállított tárlat a határokon átnyúló magyar szellemi hálózata, a nemzeti közösség száz évet átívelő, élő, teremtő erejére irányítja rá a figyelmet. 

Csaknem 70 határon túli magyar képzőművész több mint 80 alkotása látható augusztus végéig Székesfehérváron.

A kiállítást Gulyás Gergely nyitotta meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: „Ma, Trianon után az elszakított területeken élő legjelentősebb képzőművészeink vannak segítségünkre: az ő vezetésükkel járható be a magyarság számára a huszadik század által készített keresztút, és ebben a kálváriában mutatják meg a sorsközösséget és az összetartozást. Az ő látószögük még akkor is más, hogyha ugyanaz: örök emberi, amely minden bizonnyal érvényes a Föld minden pontján. Ezért segít egyszerre eltávolodni és egyszerre mindazt mélyebben megérteni, ami az elmúlt évszázadban velünk történt”.

Az elmúlt 10 évben az összetartozás kapcsán fontos előrelépések történtek az élet minden terén. Nincs külön élet a határokon túl és innen, nincs külön életünk, összetartozunk. Nem csupán egy szép álom, hanem egy olyan valóság ez, ami létezik, és rajtunk múlik.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a kormány támogatásával tavaly nagy jelentőségű műtárgybeszerzési-programot valósított meg – mondta el Baán László főigazgató a megnyitón. Ezeket első alkalommal láthatja a nagyközönség, a vándorkiállítás nyitó helyszínén Székesfehérváron.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, szimbolikusan ezzel a kiállításmegnyitóval a város kulturális élete is újra tud indulni. „Ez után a másfél év után mindenki pontosan érti és érzi, hogy hogy ez miért fontos, hogy mi hiányzott az életünkből különösen. Hiányzott, hogy találkozzunk, hogy szépet lássunk, hogy olyat lássunk, ami elgondolkodtat bennünket, amiről jót tudunk beszélgetni, hovatovább esetleg még vitatkozni is.

Ami az embert emberré teszi, az hiányzott nagyon az életünkből. És ezek a szimbolikus események mutatják, hogy igenis vissza tudunk ide térni” 

– fogalmazott Székesfehérvár polgármestere hozzátéve, hogy a nemzet történelmi fővárosának esetében minden magyar iránti felelősségről is beszélni kell. A nemzeti összetartozásnak szép példája a most nyíló Összetartozunk című kiállítás.

A tárlat a határokon átnyúló, összefüggő szellemi hálózat létezésére irányítja rá a figyelmet különböző tematikus egységekkel. A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában három hónapon át látható a nagyszabású kiállítás.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek