2 évnél régebbi cikk

Polgármesteri fogadóóra: nyáron kezdődik a Prohászka út felújítása, 2022-ben az Auchan-körforgalom átalakítása
Polgármesteri fogadóóra: nyáron kezdődik a Prohászka út felújítása, 2022-ben az Auchan-körforgalom átalakítása

Nyáron kezdődik a Prohászka út felújítása, az Auchan-körforgalom átalakítása a tervek szerint 2022-ben indul, és a régi Bőrgyár helyére közösségi helyet és virágoskertet terveznek - online fogadóórát tartott Cser-Palkovics András polgármester.

Több száz kérdés érkezett Cser-Palkovics András május 31-i online fogadóórájára. A fehérváriak többsége az utak, járdák felújításáról, az új buszmenetrendről és a városrészi fejlesztésekről kérdezték a polgármestert.

Körforgalom miatt bontották el a házat a Szent Vendel utcánál

Felsőváros közelekedésével kapcsolatban több kérdés is érkezett. Ezek közül az egyik Fecskepart-Havranek-Gombócleső utca mikor lesz körforgalom? Cser-Palkovics András erre úgy fogalmazott, hogy a jelzett csomópont kiépítésére a HÉSZ lehetőséget ad, így a Móri út II. építési ütemében tervezzük megvalósítását azzal, hogy a Fecskepart utcát is kinyitjuk a Móri útra egy körforgalmú csomóponttal. Az első ütem építésére megvan a forrás, jövő évben megkezdik a beruházást. A II. ütem finanszírozására még pályázni kell.

A fehérvári kiskörútként funkcionáló Tompa Mihály utcával kapcsolatban Cser-Palkovics András azt írta, hogy a Koppány utcánál és a Barátság Ligetnél zebrát építenek ki megfelelő világítással és járdakapcsolattal.

 A Móri út Szent Vendel utca kereszteződésével kapcsolatban a polgármester megjegyezte, a Móri út felőli ház elbontására azért volt szükség, mert a kereszteződésbe körforgalmat terveztek. Cser-Palkovics András bízik abban, hogy a körforgalom kialakítása már a Móri út felújításának első ütemébe beférhet. Ha nem, akkor a másodikba. A Móri út felújításának tervezési fázisa jelenleg a végéhez közeledik.

Kezdődik a Prohászka út felújítása

A Prohászka út felújításával kapcsolatban is érkezett kérdés. Cser-Palkovics András erre azt válaszolta, hogy a közbeszerzés lezárult és már a nyár elején megkezdődik a kivitelezés a Prohászkán a Budai út érintett szakaszával együtt.

Székesfehérvár virágos kertje lesz a Bőrgyár helyén

A régi bőrgyár épület hasznosításával kapcsolatban Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy a központi épületet közösségi térként hasznosítják, a többit viszont elbontják. Ezek helyén Fehérvár virágoskertjét képzelték el.

Volt aki megkérdezte, hogy a Halász utca és Horog utca kereszteződésébe terveznek-e gyalogos átkelő, mert igen nehéz sokszor átjutni, a (gyönyörűen megcsinált) parkba, amit rengeteg kisgyermekes család látogat arról az oldalról is. „A tervek, az engedélyek készen vannak és a pénzügyi fedezet is rendelkezésre áll. Júniusban indítjuk a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására a gyalogátkelő kiépítésére” - reagált rá kommentben a polgármester.

Folytatódnak a maroshegyi útfelújítások

Több kérdés érkezett Maroshegy forgalmasabb utcáiról is. Leginkább az érdekelte az embereket, hogy mikor kerül sor az Úrhidai út felújítására. Cser-Palkovics András polgármester azt válaszolta, hogy a 13-81-63-as utak fejlesztésének során megújul az Úrhidai utca és kiépül az új csomópont is - pontos időpontja nem ismert, állami beruházás lesz.

Ezen kívül a Vásárhelyi utcával kapcsolatban is több kérdést tettek fel, például arról, mikor kerülhet sor a szakasz teljes felújítására. A polgármester azt válaszolta, a Vásárhelyi út egy részének felújítása nemrégiben megtörtént, a további szakaszra is tervekkel és engedéllyel rendelkeznek, jelenleg pénzügyi lehetőség azonban nincs a felújítás folytatására.

A Sárpentelei parkerdőt érintő kérdés is befutott: "Szeretném megkérdezni, hogy az elkerülő úton, a pentelei erdőnél nincs tervben egy lejövő sáv?" Cser-Palkovics András polgármester erre úgy fogalmazott, a 81-es főút négysávosításának tervében benne van az új lehajtó is.

Mikor indul az Auchan-körforgalom felújítása?

"Az Auchan-körforgalommal hogy állnak?" - tette fel a kérdést az egyik kommentelő. A polgármester elmondása alapján a tervek elkészültek, engedélyek rendelkezésre állnak, a kormány a forrást biztosította, a NIF Zrt. a közbeszerzés kiírását készíti elő, munkaterület átadására és a kivitelezés megkezdésére 2022-ben kerülhet sor.

Öreghegy közlekedésében is változások várhatóak

Természetesen Öreghegy sem maradhatott ki a sorból, így a városrész közlekedésével, felújításaival kapcsolatban is több kérdés érkezett.

Az egyik a Nagyszombati úti járdafelújítására vonatkozott, amelynek pontos időpontja után érdeklődtek. A polgármester azt válaszolta, tervek készen vannak már mind az út, mind a járda felújítására, és amint lesz rá megfelelő forrás, elkezdődik a felújítás.

A Pozsonyi út felújításával kapcsolatban Cser-Palkovics András azt írta, hogy az út alsó részét sikerült korszerűen megújítani, szeretnék folytatni a felsőbb szakasszal. A Fiskális út volt a következő nagy feladat, a csapadékvíz befogadása miatt is. Folytatják az öreghegyi programot, ennek része lesz a Pozsonyi is, de ez nagyon jelentős beruházás, forrást is keresnek már a tervezés mellett.

A Beregszászi út forgalomszabályozásával kapcsolatban felmerült kérdésre a polgármester azt írta, hogy a tervek szerint a nyár folyamán a Donát utca Budai úti csomópontjánál önálló jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki, ezzel talán csökkenthető az Öreghegy felől érkező átmenő forgalom. Az útfelújítási tervek ebben az évben elkészülnek, a kivitelezés azonban ütemezetten csak az elkövetkező években várható. A Beregszászi út és csatlakozó utcák lakó-pihenő övezetbe tartoznak, ahol csak 20 km/h a megengedett sebesség, tilos az átmenő forgalom.

Borítókép: Facebook/Vargha Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek