1 évnél régebbi cikk

Posták újranyitása, Új Csóri úti körforgalom, vízmérőóra-cserék: online polgármesteri fogadóóra volt
·Közéletfogadóóra·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Posták újranyitása, Új Csóri úti körforgalom, vízmérőóra-cserék: online polgármesteri fogadóóra volt
·Közéletfogadóóra·Utolsó frissítés: undefined

Ismét rengeteg kérdés, kérés érkezett Cser-Palkovics Andráshoz a hétfői online polgármesteri fogadóórán.

Parkolás, közlekedés, közvilágítás, a Fejérvíz által kiküldött vízmérőóra-csere díjainak drasztikus emelkedése, uszoda januári zárása és a murvás parkoló helyzete – többek között ezek a témák is felmerültek a hétfői online polgármesteri fogadóórán. A kérdések megválaszolását követően Cser-Palkovics András a következő összegzést írta:

„Ami egy érdekes és fontos tapasztalat a mai kérdések alapján: Sokan azt hiszem nem "aktualizálták" az önkormányzat helyzetét a gazdasági helyzetre. A drágulás, amit sajnos mindannyian tapasztalunk a vásárlásainknál, az az önkormányzatra hatványozottan igaz, emellett az energiadrágulás az önkormányzatot nagyon durván érinti. Ahogyan sokszor jeleztem a nyár óta, az idei és a következő év valószínűleg nem a fejlesztések, a nagy új beruházások időszaka lesz.

Korábban magától értetődő volt, hogy pl. egy járdát az állampolgári kérés után minimális idő alatt fel tudunk újítani. Ez mostanában már nem lehetséges, mert arra kell fordítsuk a város forrásait, hogy működtessük a legfontosabb intézményeinket, épületeinket.

Én bízom benne, hogy a helyzet javulni fog, főleg, ha a háború és vele az energia- illetve gazdasági válság is véget érne, illetve csillapodna. Most a prioritás, hogy az alapszolgáltatások, a legfontosabb önkormányzati ellátások működjenek. Addig mindannyiunknak türelmesebbnek, belátóbbnak kell lennünk, ezt kérem Önöktől, és köszönöm, ha számíthatok erre!”

Az online fogadóóra több kérdése és a rájuk adott válaszok (mind a kérdéseknél, mind pedig a válaszoknál csak a lényeget emeltük ki):

- Nagyon szépen köszönjük a városban a bicikli utakat. Csak egy baj van nagyon sokan a járdát használják továbbra is. Ha mert az ember szólni, mert majdnem el ütik. Sajnos nem szép szavakkal illetik az embert. Nem lehetne többször a rendőrség ellenőrizze a járdákat.

- Egyetértek, a biciklis sávok azért épülnek városszerte, hogy a kerékpárosok biztonságosan közlekedhessenek a járművükkel. Ezen a területen is fontos az edukáció (nemrégiben találkoztam a holland nagykövettel, akivel arról is beszélgettünk, hogy náluk is sok időbe és képzésbe telt, míg elérték a mostani szintet). Mi is haladunk, hiszen pl. egy gyalogos átkelőhelynél is sokkal többen megállnak ma, mint néhány évvel ezelőtt.

- Érdeklődnék, hogy Maroshegy forgalmában várható-e változás?! Kritikus a reggeli és délutáni forgalom!

- Mi közlekedünk egyre többen, többször, több autóval. Néhány év alatt drasztikusan nőtt a gépjárművek száma a városban. Maroshegy számára fontos közlekedési lépés lesz a Bakony utca átkötése, (a tervek ide kattintva érhetők el) és a 81-es négysávosításához kapcsolódó negyedik autópálya-lehajtó. Mindkettő projekt előkészítés alatt van.

- A Bakony utca mikor lesz bekötve az elkerülő út közepén lévő körforgalomba? Ha emlékezetem nem csal, egy régebbi terven ez szerepelt.

- Előkészítés alatt vannak ezek a tervek. Többek között azért is nagyon várjuk az országba érkező EU-s források megérkezését, hogy megépülhessen a Bakony utcai átkötő szakasz.

- A Zichy-ligeti nyilvános WC-vel jártam úgy talán nyáron (de az is lehet, hogy tavaly volt...), hogy a ligetben való jó kiadós beszélgetés után szükségem támadt folyóügyek rendezésére, de a WC-t délután 5 körül már be is zárták. Nem lehetne ezt is akkor zárni, amikor a Várkörútit? Gondolom, a játszóteresek is jobban örülnének, főleg nyáron.

- A Zichy ligetben a nyilvános WC 19 óráig tart nyitva télen-nyáron.

- Azt szeretném kérdezni, hogy Harmatosvölgyben, ahol készen vannak az új utak, terveznek-e új buszjáratokat is bevezetni vagy a meglévőket további megállókkal bővíteni?

- Sajnos az utak zöme nem készült el és nem került átadásra az önkormányzat részére. Így egyelőre a buszjáratokról sem tudunk döntést hozni. A bölcsődéhez egyébként terveztünk buszmegállót kialakítani. Emellett játszótér építése is felmerült, de ehhez szükségünk lenne egy megfelelő területre a Harmatosvölgyben, mert az önkormányzatnak nincsen ilyen a tulajdonában. 

- Tervek szerint várhatóan (ha egyáltalán tervben van), hogy a Vásárhelyi úti lakótelephez tartozó murvás parkoló mikor kap szilárd burkolatot? 

- A tervek elkészültek, sajnos a vízelvezetési problémák miatt ez egy komolyabb nagyságrendű beruházás, költségvetési lehetőségeink függvénye a megvalósítás. 

- Mikorra várható a Kori Liget nyitása? 

- Időjárás függvénye, december 15-e a terv. Bízom benne, hogy sokan örülnek majd neki.

- Vasútállomásnál mikorra várható, hogy elkészül a fedett kerékpártároló? 

- Már elindult a tervezés, szeretnénk 2023-ban meg is valósítani. 

- A Szárazréti Lidl-körforgalomnál a közeljövőben lesz-e valamilyen beruházás? Sajnos katasztrófa az, amikor hétköznapi napokon csúcsidőben feltorlódnak az autók, főleg az Új Csóri út felől érkezők-illetve akik a Szent Flórián körútról jönnek. 

- Az állami kezelésű csomópont kapacitásnövelése rövid távon fontos lenne. Ennek érdekében tanulmánytervet rendeltünk, amint elkészül, már egy előzetes költségkalkulációval tudunk a Magyar Közút Nzrt.-vel közösen pénzügyi támogatásért folyamodni. Az igazi megoldást hosszabb távon az M81-es gyorsforgalmi út megépítése adja majd. Szerencsére ennek előkészítése is zajlik már. 

- Azt szeretném kérdezni, hogy a mi lesz a Sörház tér sorsa. Mikor várható a terület rendezése? A Depónia helye felszabadult. A régi malom épülete siralmas látványt nyújt.

- Amikor a Depónia kiköltözése teljesen, jogilag is megtörténik, azt követően dönthetünk a terület sorsáról. Kis türelmet kérünk még! Egy gyűjtőparkoló kialakítására készülünk, a környék parkolási rendszerének áttekintésével. 

- Nagy örömmel fogadtuk, hogy az uszoda december 31-éig nyitva tart. Az iskolai úszásoktatás és a délutáni edzések a gyerekek és szülők számára egyaránt fontosak. Született esetleg döntés a januári nyitvatartásról is?

- Az önkormányzat saját forrásból nem tudná biztosítani a kőuszoda működtetését ezeknél az energiaáraknál január 1-től. Bízunk abban, hogy ismét kapunk majd segítséget az államtól, de egyelőre még nem született erről döntés. 

- 1. Érdeklődnék, hogy az abbamaradt kézilabdacsarnokból lesz e valaha valami? Nyilván nem most, de majd egyszer. 2. Évek óta húzódik a Videoton városrész "projekt", erre vannak tervek vagy el lett engedve? Sokunknak fontos lenne.

- 1. Ez a terv a mostani helyzetben lekerült a napirendről. 2. Szívesen vizsgálunk meg minden konkrét felvetést. Kovács Ferenc szobra pedig már készül, jövőre felavatásra kerül.

- Tudom, ez nem a városvezetésen múlik, de jó lenne tudni valamit róla: az új kórházi tömb építése egy hónapja áll. A beruházó eldugott sajtóközleménye szerint rossz az alapba épített beton minősége. Azt is olvastam valahol, hogy további 3,7 milliárd Ft-ot adtak a kórház fejlesztésére. Összefüggenek ezek a dolgok? Lehet tudni, mi lesz tovább? 

- Sajnos az önkormányzatnak nincsen közvetlen köze és ráhatása a beruházásra. Mi megszereztük a kormányzati támogatást a Modern Városok Program keretében, de állami intézményről lévén szó a beruházást az állam szervei bonyolítják le. Ezzel kapcsolatban nincsen napi szintű információja a városnak, de a véghatáridő betartását befolyásoló problémáról nem kaptunk tájékoztatást. 

- Két lakóközösségben vagyok érintett, melyek mindegyikében a Közös képviselő által aláírt -szerintem nem általuk papírra vetett, értesítést kaptak a tulajdonosok. A levélben az áll, hogy fizessenek be egy igen jelentős összeget december 9-ig annak érdekében, hogy ~10% engedményt kapjanak a vízmérők cseréjének árából, amit majd 2023. évben cserélnek ki. A csak egy hideg és egy melegvíz-mérővel szerelt lakások esetén 46.700,- Ft-ot. A levél nem tartalmaz garanciát és kötelezettség vállalást sem, de hivatkozik az 58/2013. (II.27.) sz Kormányhatározatra, mely előírja, hogy a „vízórák” cseréjét a tulajdonosnak kell megfizetni.

Kérdéseim:
1., A levél szerint azért kell most fizetni, mert a mérők a jövőben megdrágulnak. Miért fizessek most a két mérőért 46.700,- Ft-ot, ha most a boltban 6.750,- Ft-ért megvehetem, de a legdrágább helyen sem több 9500,- Ft-nál darabja?

2., Erre a kérdésre, az ajánlati levélben van a válasz. Ott ugyanis, nem egy vízmérőt ígérnek -amiről egyébként a hivatkozott rendelet szól, hanem még rá egy jeladót is. A rendelet fogalmi meghatározásánál taglalja a mennyiségmérő tartozékait, de ott sehol nincs jeladó. Kérdés: A szolgáltató kérheti-e a jeladó árát is ami gyártói áron 21,60 € +Áfa + egyebek vagy csak a rendeletben értelmezett vízmérő árát? (megjegyzés: A mérő gyártói ára 10,0 € a B Meters Kft. weboldalán.)

3., Most pedig a politika. A jeladó a szolgáltató és a fogyasztó érdekeit is szolgálja. Csak az a kérdés kit, milyen mértékben terheljen a többletkiadás. Könnyen kiszámolható, hogy a fogyasztói oldalon jelentkező többletkiadásokból pld. a mi 296 lakásos társasházunk 592 jeladójának felárából (592x21,6x412x1,27=6.381.016 Ft) a 7 év (míg a mérők újra kell cserélni) időtartamára durván évi 1.000.000,- Ft-ért félállású mérőleolvasót alkalmazhatnánk.

Ez csak egy épület Székesfehérváron. Kérdés: Átháríthatja-e a szolgáltató ezt a többlet terhet, amikor a vízmérők leolvasásra nem alkalmaz a hivatkozott rendelet előírásai szerint leolvasókat. A szolgáltató nem végez leolvasást, hanem kiolvasás történik pillanatok alatt, az adatok rögzítésével. (B Meters oldalán a kiolvasó gyártói ára 300 €) Ráadásul a Széphő is megkapja a melegvíz-mérős jeladók adatsorát, gondolom valami díj ellenében.

Itt ugyan nincs kérdés, de szívesen meghallgatnám Polgármester úr állásfoglalását fentiekkel kapcsolatban, valamint arról, hogy a vízmérők leolvasása történhetne pld. E-ON módra, applikáción keresztül fényképpel vagy numerikus adatközléssel.

- A kérdéseivel kapcsolatban a Fejérvíztől kértem szakmai választ, amit az alábbiakban küldök el az Ön részére: "Ahogy Ön előtt is ismert, az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 64. § alapján a bekötési vízmérő tulajdonjoga a víziközmű-szolgáltatót, a mellékvízmérő tulajdonjoga a felhasználót illeti meg. A felhasználó és az elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő hitelesítéséről, cseréjéről saját költségén köteles gondoskodni.

A Szolgáltató tájékoztatása alapján a Fejérvíz ZRt. 2015. előtt a mellékvízmérő cserék költségét átvállalta a felhasználóktól, azonban 2015. után a befagyasztott víz-, és csatornadíjak díjak miatt keletkezett forráshiány miatt ezt már nem tudja megtenni. Az előző években kalkulált díjak, sajnálatos módon, a háborús helyzetnek és az inflációnak köszönhetően jelentősen emelkedtek.

A díjkalkuláció tartalmazza a jelenleg rendelkezésre álló vízmérő díját, a jeladó díját, a kiszállási költséget, az adminisztrációs költséget, a plombálás költségét és a munkadíjat is. A szolgáltató tehát hangsúlyozza, hogy a díj emelkedése nem a jeladó költsége miatt következett be, befolyásoló tényező a vízmérő, az anyag, a kiszállás, a munkadíj és az egyéb költségek emelkedése is!

Amennyiben a felhasználók nem a Fejérvíztől rendelik meg a vízmérőcserét, úgy a plombálási díjat kell kifizetniük, illetve kiesnek a jeladós rendszerből.

A szolgáltató törekszik a díjkedvezmény nyújtására, a kényelemes jeladós rendszer megtartására és a felhasználók hatékony kiszolgálására, ezért tárgyalásokat kezdeményezett a lakóközösségekkel és lakásszövetkezetekkel, akik részére csoportos mérőcsere megrendelés esetén az eddigi 6 % kedvezmény helyett 11% kedvezményt biztosít.

A 2023-as évben több, mint 22 000 darab mellékvízmérő hitelessége jár le, melyek beszerzését a Fejérvíz ZRt. által indított közbeszerzési eljárás keretében intézi a szolgáltató. A végleges díj a közbeszerzési eljárás lezárásával alakul ki. Ezzel a végleges díjjal a csoportos cserét nem igénylő felhasználók meg fogják kapni a csere értesítő leveleket, melyben a szolgáltató megajánlja a csere díjat. Amennyiben az egyén úgy dönt, hogy a szolgáltatótól rendeli meg a mérőcserét, úgy lehetősége van arra, hogy annak díját egyénileg összegyűjtse és a cserét az őszi hónapokban valósítsa meg.
A szolgáltatóval egyeztetve, a Fejérvíz nyitott az Önnel való személyes egyeztetésre, várják szíves megkeresését."

- 2021-ben azt a választ kaptam a kérdésemre, hogy az elkerülő úton várható lesz, hogy a Sárpentelei erdőnél kijáratot terveznek. Nem tudom ez megvalósul -e? Sajnos még most is a városon keresztül halad a forgalom Maroshegynél minden nap óriási a forgalom torlódnak az autók, ha el tudnának menni az elkerülő útról mentesíteni lehetne a város ezen szakaszát, hisz a környező falvakból bejárnak az emberek dolgozni Székesfehérvárra. Nem beszélve arról hogy a Sárszentmihályi telephelyű Masterplast napi 100 kamionja nem Szabadbattyán kicsi utcáin haladna át, hanem le tudna térni az elkerülő útra. 

- Szeretnénk ha megvalósulna, az előkészítése folyamatban van, pénzügyi kérdés mikor tud majd megépülni. Most a déli összekötőutat fejezzük be, aztán a Bakony utcával szeretnénk folytatni, de ahhoz szükségünk van az EU forrásokra. 

- Érdeklődnék, hogy a (nagy) murvás parkoló dolga hogyan áll, mikorra várható, hogy elindul ott építkezés, esetleg lehet-e tudni róla valamit? A murvás parkoló felől az Alba Plaza hídjának aljában lévő elkerített rész kihez tartozik, mert borzasztóan néz ki a sok szemét, ami ott összegyűlt a kerítésen belül (valamikor nyár végén-ősszel kivágták onnan a bozótot, de azóta sem lett kitakarítva).

- Az érintett terület magántulajdonban van. Nem tudjuk, hogy mikor kezdi el a tulajdonos a beruházást. 

- Tudom, hogy már többször kérdeztem, de a karácsonyi díszkivilágítással kapcsolatban újra felmerült benne a kérdés, hogy vajon az immár, hiányos, törött, egyre csúnyább inda sorsa mi lesz? Annak idején annyira jó ötletnek tűnt, a mai LED-es technológiával nagyon fantáziadús megoldások születhetnének, kár lenne teljesen veszni hagyni.

- A fenntartási idő lejárt, tehát változtathatunk a jelenlegi, nem működő megoldáson. Nyilván meg kell tervezni, lehet alternatívákat is érdemes átgondolni. 

- Maroshegyieknek szüksége van a postára mert nem tudunk máshol csak a belvárosba bérletet váltani ami buszozással és rengeteg idővel valósulhat csak meg. Ma ez fogadott a piactér kasszáknál. Hatvan percet álltam sorba hogy érvényes bérletet vásároljak. Papír alapút mert csak ezt téríti a cégem. 

- Az önkormányzatot is váratlanul érte a Posta döntése, hogy 5 fehérvári postahivatalt bezárnak. Azonnal felvettük a Postával a kapcsolatot és jeleztük, hogy az önkormányzat kész finanszírozni a postahivatalok működtetési költségét (mind az öt postahivatalra vonatkozóan), ha erre van jogi lehetőség. A Postától pénteken kaptuk meg a választ.

Arról tájékoztattak bennünket, hogy Fehérváron mindössze 2 postahivatal újranyitására van lehetőségük. Ezekre is csak akkor, ha ennek sok tízmillió forintos éves költségének jelentős részét (mintegy 50 %-át) az önkormányzat hajlandó finanszírozni. Ezt a város kész megtenni. Az ügyben a közgyűlésnek kell állást foglalni. Szerintem legalább a három külső Postahivatalt, így a maroshegyit is újra kell indítani, lehetőség szerint a jövő év elejétől. Folytatjuk az egyeztetéseket a Postával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek