Fair28 °C
2021. június 18. péntek Levente
Menü
Házhozszállítás

Székesfehérváron is terjed a veszélyes növény, ami mindent kiirt maga körül és a betonon is áttör

Székesfehérváron is terjed a veszélyes növény, ami mindent kiirt maga körül és a betonon is áttör
Az úgynevezett Allianz-toronynál már a falból is nő a japánkeserűfű (Fotó: Juhász Szilvia)

A japánból behozott keserűfűnek nálunk nincsen természetes ellensége, Fehérváron már 20 helyen biztosan azonosították, de családi házaknál is terjedhet. Angliában hitelt sem adnak a bankok olyan ingatlanra, amelynek a közelében nő.

Székesfehérváron is terjed a japánkeserűfű, a Sóstói Természetvédelmi Területen például a területet fenntartó természetvédelmi csoport tagjai két naponta kaszálnak, hogy kordában tartsák. Ám ez is csak felületi kezelés, és a szinte kiirthatatlan növény mindent kipusztít maga körül, a betonon, házak falán is áttör, és komposztálást is túléli.

Mostanáig 20 helyen biztosan azonosították Székesfehérváron: többek között a Zone Park melletti régi téglagyár területén is burjánzik, de a Fiskális úton, az Aszalvölgyi árok mentén, valamint a Széchényi úti csatorna partján is terjed.

"Több családi ház kertjében is láttam már. A tulajdonosok rendszerint nem is tudják, mivel állnak szemben" – meséli a székesfehérvári Juhász Szilvia, aki először a 2005-ben vásárolt telkén szembesült a növénnyel, és aki nemcsak komoly ismeretanyagot gyűjtött össze, de Facebook-csoportot is létrehozott, hogy mind több emberrel megismertesse ezt - ahogy hívja - UFO-növényt, és segítséget nyújtson azoknak, akik harcot vívnak vele.

Japánkeserűfű a Varga-csatorna parján (Fotó: Juhász Szilvia)
Japánkeserűfű a Varga-csatorna parján (Fotó: Juhász Szilvia)

De mi az a japánkeserűfű?

A 19. században Japánból először Nagy-Britanniába, onnan Észak-Amerikába került dísznövényként. Rendkívül káros és invazív növény, ami a legkisebb gyökérmaradványból is újra agresszíven elszaporodik, minden más növényzetet kiszorít, ingatlanokban, utakban, hidakban, természetben felmérhetetlen károkat okoz. A növény 2/3-a a gyökérzetből áll, és akár 3 méter mélyen is lenyúlhat.

A vágás, nyírás, ásás és gyomirtózás, különösen a növekedési időszak elejétől a közepéig ritkán vezet eredményre, gyakran még stimulálja is a koronagyökér vagy a rizómák alvó rügyeinek feléledését.

Az  ártéri japánkeserűfű, vagyis Fallopia japonica (Fotó: commons.wikimedia.org)
Az ártéri japánkeserűfű, vagyis Fallopia japonica (Fotó: commons.wikimedia.org)

Mindenhol ott van már

Természetes ellenség hiányában nálunk páratlan agresszióval terjed, ráadásul olyan sűrű, hogy minden más növényt kiszorít. Irtása csak rendkívüli kitartással lehetséges, és gyakran jelentős időráfordítást és anyagi terhet jelent. Ha nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben, mielőtt észbe kapunk, hatalmas károkat okozhat.

Magyarországon - talán éppen az információ hiánya miatt - még nem veszik komolyan, pedig számos országban már a tiltott növények listáján áll, sőt van, ahol kártérítést kaphatunk, ha a szomszéd átengedi. Angliában a bankok nem adnak kölcsönt a japánkeserűfűvel fertőzött ingatlanokra, és 2 év börtönnel vagy 2 millió forintnyi bírsággal sújtható, aki terjedni hagyja.

A japánkeserűfű a régi téglagyárnál már átvette az uralmat (Fotó: PB)
A japánkeserűfű a régi téglagyárnál már átvette az uralmat (Fotó: PB)

Hogyan lehet kiirtani?

Rossz hír, hogy a növény kiirtása gyakorlatilag a lehetetlen küldetéshez közelít. Juhász Szilvia ehhez kapcsolódóan is hasznos tanácsokat gyűjtött össze.

Gyakorlatilag nem működik:

  • egyszerűen kiásni, vágni, tépkedni (serkenti a növekedést, terjeszti)
  • egyszerűen lepermetezni (a gyökér túl erős)
  • egyszerűen letakarni, lebetonozni (felnyomja)
  • komposztálni (túléli, szaporítja)
  • leégetni (nincs hatással a gyökérzetre)
  • elégetni (túlélheti)

Szilvia tapasztalatai alapján biztos megoldás a japánkeserűfű eltávolítására szakosodott cég megbízása lehet, ám Magyarországon jelenleg egyetlen ilyenről tud. Nekiállhatunk mi is a műveletnek, vagyis a 3-5 éven keresztül történő módszeres, glifozátos permetezésnek vagy injektálásnak, ami nem egyszerű és komolyan felkészülést, odafigyelést igényel.

Egy biztos, hogy a mi kertünkben is nő, ne kezdjük el kikapálgatni vagy felszedni, mert csak erősebb növekedésre bírjuk!

Érdemes a fent is említett Facebook-csoportban segítséget kérni, vagy információt gyűjteni, ugyanis ott több esettanulmány is posztolásra került, van köztük olyan, ahol sikerrel járt a módszeres irtás

A következő videón remekül látszik, ahogy az aszfalton is megállíthatatlanul tör át a növény:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár