2 évnél régebbi cikk

Mennyit lehet keresni alapszakos diplomával, és hol éri meg továbbtanulni?
·Gazdaságfizetés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Pashminu Mansukhani; marcela_net
Mennyit lehet keresni alapszakos diplomával, és hol éri meg továbbtanulni?
·Gazdaságfizetés·Utolsó frissítés: undefined

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) gyorsjelentése alapján legjobban az informatikai, az államtudományi és a műszaki diplomások keresnek, ám közel sem annyit, mint egy jó burkoló.

Mindig nagy kérdés, hogy megéri-e a diploma megszerzésébe fektetett munka, energia és persze anyagi ráfordítás. Most pedig, hogy az építőipari szakmákban a képzett szakemberek bérei folyamatosan és megállíthatatlanul emelkednek, még inkább aktuális a dilemma, hogy milyen szakmát érdemes választani.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) gyorsjelentésében egy 2020-as kutatás eredményeit tette közzé az Oktatási Hivatal, ahol a 2011 és 2018 között nappali tagozatosként abszolutóriumot szerzett hallgatók adatait vizsgálták. A kutatásban több adatbázist is összevetettek, felhasználták például a NAV, az egészségbiztosítási alapkezelő, a Felsőoktatási Információs Rendszer és a Diákhitel Központ adatait is, és a fizetési, valamint az elhelyezkedési eredményeket ezek vizsgálata adta.

Az eredmények alapján az alapképzéseken végzettek havi bruttó átlagjövedelme 345 468 forint.

Legjobban továbbra is az informatikusok keresnek, de az államtudományi és a műszaki diplomások is 400 ezer forint feletti bruttó bérrel számolhatnak a kutatás szerint. A középmezőnyben a gazdasági, a természettudományi, az agrár-, a társadalomtudományi és a művészeti szakok vannak.

Szomorú tény, hogy a legrosszabbul fizető szakmákat között továbbra is ott van a pedagógusi: itt a bruttó átlagkereset 226 077 forint, de még a legmagasabb fizetéssel rendelkezők keresete sem éri el a 250 ezer forintot. A tanároknál kevesebbet csak a művészetközvetítés képzési területen diplomázók keresnek: bruttó 212 830 forintot.

Összehasonlításképpen: a Profession.hu bériránytűje szerint Fejér megyében egy pályakezdő kőműves nettó (és nem bruttó) átlagfizetése 242 500 forint, egy gyakorlattal rendelkezőé pedig 300 ezer.

A burkolók nettó bére ugyanakkor 800 ezer forintot is elérheti megyékben.

További ajánlatok:

www.dekra.hu

bériránytűburkoló.jpg

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek