2 évnél régebbi cikk

Mire figyeljünk, ha hőségben sportolunk?
·Multimédiahőség·Utolsó frissítés: undefined
Mire figyeljünk, ha hőségben sportolunk?
·Multimédiahőség·Utolsó frissítés: undefined

Beütött az igazi, hőségriasztással súlyosbított nyár. Van, aki strandra megy, van, aki inkább a besötétített szoba biztonsága mellett marad, vannak azonban, akik fittyet hányva az izzasztó hőségre, sportolni indulnak. Persze mindezt lehet, de csak okosan!

Azt mondják, az emberi szervezetnek átlagosan napi 2,5-3 liter folyadékra van szüksége. Fontos tudni, hogy ebben az időszakban ez a mennyiség legalább fél-egy literrel módosul, természetesen felfelé.

Endrédi Gitta sportoktató, személyi edző arra figyelmeztet: nemcsak az elegendő folyadékbevitel, hanem a minőségi táplálék is fontos, ha a hőségben edzést végzünk: 

Tudom, hogy ebben a nagy melegben senki nem kívánja annyira az ételeket. De ha már sportolunk, akkor muszáj hozzá a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot bevinnünk. Könnyed saláták, sovány húsok, lédús gyümölcsök kerüljenek előtérbe."

A megfelelő folyadékbevitel elmaradása könnyen kiszáradáshoz, dehidratációhoz vezethet. Emellett persze az sem mindegy, milyen napszakban edzünk.

„Gondoljunk abba is bele, hogyha valaki aszfalton fut: az aszfaltnak a megnövekedett hőmennyisége, hőleadása erősen befolyásolja a futást! - figyelmeztet az edző. -  Lehetőség szerint kora reggel fussunk,  vagy időzítsük a mozgás az esti órákra."

Sportolás előtt mindenképpen együnk, amit azonban edzések előtt maximum egy, másfél órával tegyünk. Hőségben kerüljük a nehéz ételeket és a tejtermékeket, ehelyett fogyasszunk inkább zöldségeket, gyümölcsöket.

Borítókép: Soós Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek