2 évnél régebbi cikk

A modern technika és a Mézkirálynő mentheti meg a méheket
·Gasztroméhek·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/hansbenn
A modern technika és a Mézkirálynő mentheti meg a méheket
·Gasztroméhek·Utolsó frissítés: undefined

Egy új találmány mentheti meg a méheket: 3D nyomtatással készülő, télen-nyáron kellemes körülményeket biztosító méhkasokat fejlesztettek ki. Mindeközben itthon keresik 2021 Mézkirálynőjét, aki egy esztendeig nagykövete lehet az édes és egészséges kedvencünknek.

Nagy divat lett mostanság a „Méhlegelő” feliratú táblák kihelyezése, ezzel jelezve szorgos kis barátaink munkájának fontosságát. A figyelem felhívása és fenntartása valóban fontos, hiszen az 1950-es évektől számolva mintegy 20 százalékkal csökkent a méhpopuláció száma.

Ugyanakkor szerencsére hazánkban az elmúlt két évtizedben egyre nagyobb a kereslet a magyar méz iránt, ennek köszönhetően jelentősen megnőtt az aranyló egészségbomba előállításával foglalkozó méhészetek száma.

A KSH adatai szerint az ezredforduló táján nagyjából 500 000 méhcsaládot tartottak nyilván hazánkban, ez a szám aztán később 421 000-re csökkent, az ellenőrzött helyről származó méz iránt egyre növekvő piaci igénynek köszönhetően azonban növekedésnek indult a Magyarországon nyilvántartott méhcsaládok száma.

2019-ben már 849 000 méhcsaládot tartottak nyilván, a megemelkedett szám pedig valóban indokolttá teszi a fentebb már említett „Méhlegelő” címkével ellátott területetek fenntartását, azonban vigyázzunk: a gazos területek nem feltétlenül egyenlőek a méhek számára megfelelő minőségű és mennyiségű virágport adó rétekkel, tisztásokkal.

Szerencsére egyre nagyobb az igény az egészséges, jó minőségű méz iránt

pixabay.com/estelheitz

Az egy főre jutó napi szénhidrátbevitel második legfontosabb forrása a cukor- és mézbevitel, ez naponta átlagosan 90 gramm körüli mennyiséget jelent. A tudatos és egészséges táplálkozás iránti érdeklődés megnövekedésének köszönhetően a cukor és méz közötti arányban egyre nagyobb teret nyer az egészségmegőrzésben kiemelt szerepet játszó méz.

Földünk éghajlatának változása miatt azonban komoly feladat a méhcsaládok számának megtartása, majd hosszabb távon növelése, melyben egy új fejlesztés is a méhészek segítségére lehet.

Németországban a napokban mutattak be egy egészen új típusú kaptárt, melyet 3D nyomtatással készítettek el.

A Hiive névre keresztelt kaptár elsősorban hőszigetelésének köszönhetően jelenthet előrelépést, télen megfelelő meleget biztosít, nyáron pedig védi a felforrósodástól a benti közeget. Emellett a szellőzését is biztosították, így a méhek szaporodását is segíti.

Rövidebb távon a mézfogyasztás fontosságára és a virágpor begyűjtéséhez fontos területek megóvására, gyarapítására igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek. Ebben nagy segítséget jelenthet a Mézkirálynő: a versenyre már várja a jelentkezéseket az 1879-ben alapított Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

A felhívás szerint fontos, hogy a leendő Mézkirálynő szépsége mellett szívén viselje a magyar méz sorsát, és ismerje a méhészeti termékek jótékony hatásait. A fődíj 500 000 forint, no és persze a lehetőség, hogy a leendő Mézkirálynő különböző rendezvényeken képviselje és népszerűsítse a hazai méztermelést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek