2 évnél régebbi cikk

Tűzszerészkertet avattak a Nemzeti Emlékhelyen
·Hírekünnepség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Körtvélyes Tivadar
Tűzszerészkertet avattak a Nemzeti Emlékhelyen
·Hírekünnepség·Utolsó frissítés: undefined

Húsz évvel ezelőtt alakult meg az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, ebből az alkalomból ünnepséget tartottak a Pákozdi Katonai Emlékparkban. Az évforduló tiszteletére új kiállítás és tűzszerészkert nyílt a Nemzeti Emlékhelyen.

Legutóbb tavaly év végén volt szükség a tűzszerészek segítségére Székesfehérváron. Akkor az Aranybulla emlékévhez közeledvén végeztek lőszermentesítési munkálatokat, összesen 43 éles páncéltörő lőszer került elő a földből. A tűzszerész és hadihajós ezred munkatársait évente több mint kétezerszer riasztják országszerte azért, mert robbanótest okoz veszélyt. 

 Napjainkban is folyamatosan kísért minket fenyegetésével, a földfelszín alatt és a vizekben megbúvó, bármikor gyilkolásra kész robbanótestek által. Csak jósolni lehet, de biztosan senki sem tudja, hogy hány és hány pusztító gépezet lapulhat még a mélyben és mikor kell velük felvenni a küzdelmet.

Az elmúlt húsz évben hétszázezer robbanótestet semlegesítettek az ezred egyenruhásai. Ez idő alatt munka közben 13-an vesztették életüket. Az ő valamint az alakulat tiszteletére az évfordulón tűzszerészkertet avattak a Nemzeti Emlékhelyen.

A tűzszerészkert felavatása mellett új kiállítás is nyílt a Pákozdi Katonai Emlékparkban. Az Évfordulók elnevezésű tárlat az alakulat hadihajós részének munkáját mutatja be.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek