2 évnél régebbi cikk

Kárpát-medencei színjátszó fiatalok jártak a Városházán
·Színháztábor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK Fehérvár/Molnár Artúr
Kárpát-medencei színjátszó fiatalok jártak a Városházán
·Színháztábor·Utolsó frissítés: undefined

A Városházán tartották a Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös színjátszó táborának záróünnepségét.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán fogadta azokat a fiatalokat, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében érkeztek a székesfehérvári negyedik Kárpát-medencei Színjátszó Táborba, és akik a korábbi szertartásjátékokból összeállított Visszatekintő játékot adták elő a Bartók téren, írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ. A táborzáró ünnepségen részt vett még Rétvári Bence és Vargha Tamás államtitkár, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, valamint az alkotófolyamatban résztvevő művészek.

A Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében zajlott Székesfehérváron a negyedik Kárpát-medencei Színjátszó Tábor, külhoni iskolások részvételével. A diákok az elmúlt nyolc év Koronázási Szertartásjátékaiból összeállított Visszatekintő játék című előadást adták elő több estén keresztül a Bartók Béla téren. Az Árpád-házi királyok életét felelevenítő darabot Lőrincz Zsuzsa írta és rendezte, Egyed Attila beszédtechnikát tartott, a koreográfusa Molnár G. Nóra volt.

A táborzáró ünnepséget a Városháza Dísztermében tartották, ahol először egy a táborról, a próbákról szóló kisfilmet vetítették le. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szólította meg elsőként a fiatalokat, és a köszönet szavai mellett a reményét fejezte ki, hogy a program jövőre is visszatér, és visszatérnek a résztvevők is a táborba, valamint folytatódik az együttműködés a szövetség, a színház és a város között.

A jó táborhoz hozzátartozik úgy a vidámság, a jókedv, ahogy a megfáradt pillanatok is – reflektált a kisfilmben látottakra. A Díszteremben tartott ünnepségen az Aranybullát ábrázoló falfestmény mellett a magyar államiság kialakulásának a fővárosában így fogalmazott: „Amit csináltatok az előző években, és amit most csináltatok, az nem szól másról, mint a leghitelesebb helyen megidézni a történelmet. Ez értékeket hordoz magában, és üzen vele a mának is, a jövőnek is, aminek ti az alkotói részét vállaltátok. Köszönöm szépen!”

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszönetet mondott a tábor minden szervezőjének és résztvevőjének, legfőképpen a fiataloknak, hogy sokféle helyről érkezve valósították meg az előadást, profi körülmények között és támogatással, pozitív nézői fogadtatással, amelyen keresztül maguk is élményekkel gazdagodtak. 

„Mindennek, amit létrehoztatok, amit összefűztetek, egy nagyon fontos üzenete van: egy közösség vagyunk, összeköt bennünket a magyarságunk, a magyar kultúra, a magyar színjátszás, a hagyományaink, a múltunk, a történelmünk.” – mondta Vargha Tamás külügyi államtitkár, a város országgyűlési képviselője. Köszöntőjében két jelentős székesfehérvári hagyományt emelt ki: egyrészt a Szent István-i hagyományokat, az Árpádok művének a megőrzését, amit a város az Aranybulla 800. évfordulóján jövőre méltó módon fog megünnepelni, másrészt pedig a színjátszás, a színészet hagyományait, ami szintén fontos helyet foglal el a város kulturális életében – és köszönetet mondott a tábor minden résztvevőjének, alkotójának.

Egy kisebbfajta csoda, ami itt, a koronázóvárosban történik, fogalmazott Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Gratulált a produkcióhoz, és köszönetet mondott a színháznak, a fiatalokkal foglalkozó művészeknek, a városnak a befogadásért és a hagyományteremtésért, ami valóban színfolt a szövetség nyári rendezvényei között.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója zárta a köszöntők sorát, a záróünnepség apropóján azt fogalmazva meg, hogy valami igazából csak most kezdődik el, hiszen hagyomány teremtődik ezzel az előadással. A szertartásjátékoknak egy fontos mondatát idézte: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!” – amit évszázadokon keresztül mondott ki a koronázó érsek, és ismételt utána a koronázandó király, egy óriási szellemi stafétát átadva.

A szertartásjátékok fantasztikus sorsokat mutattak be a közönségnek, és nagyon sokan voltak kíváncsiak az előadásokra, idézte fel a kilenc éves történetet. A megjelent fiatalok a magyarságnak azt a részét képviselik, akik ugyan az országhatárokon kívül élnek, de a nemzeti kultúrát képviselik, és a régió élő reprezentánsai, a gyökerek hagyományainak továbbadói, fogalmazott az igazgató.

A találkozó résztvevői az ünnepséget követően közösen nézték meg a koronázási ékszereket, a limoges-i korpuszt, majd betértek a polgármester dolgozószobájába is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek