2 évnél régebbi cikk

Reformok és új üzemeltető a székesfehérvári helyi buszközlekedésben
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Reformok és új üzemeltető a székesfehérvári helyi buszközlekedésben
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Szeptember 25-től a Volánbusz Zrt. új alvállalkozó bevonásával látja el Székesfehérváron a helyi autóbuszos közlekedési feladatokat.

Az Inter Tan-Ker Zrt. (ITK) veszi át a helyi buszjáratok egy részének üzemeltetését az ArrivaBus Kft.-től Székesfehérváron a Volánbusz Zrt. alvállalkozójaként - írja a magyarbusz.info. A szolgáltatás szóló buszokkal teljesítendő részét ITE Reform 500 LE autóbuszokkal végzi majd a társaság, így a cégcsoport saját karosszálású típusa Debrecen és Kecskemét után Fehérváron is bemutatkozik.

Az előzményekkel kapcsolatban azt írja az oldal, hogy a Volánbusz még 2021 tavaszán hirdette meg a nyílt közbeszerzési eljárást, amelynek a Székesfehérvár helyi közösségi közlekedésére vonatkozó részajánlatát a MOL Nyrt. 74%-os többségi tulajdonában álló Inter Tan-Ker Zrt. nyerte a legkedvezőbb ár-érték arányú ajánlatával. A 2021. július 1-e és 2023 december 31-e között ellátandó feladatok biztosítására az Inter Tan-Ker Zrt. mellett az ArrivaBus Kft. nyújtott még be érvényes ajánlatot.

7 alacsonypadlós vagy alacsony belépésű szóló, valamint 3 alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű csuklós autóbuszt kellett megajánlani az eljárás során. A minőségi kritériumok között pedig szerepelt, hogy a kocsik közül 6 darabnak legalább Euro 4-es környezetvédelmi besorolású erőforrással kell rendelkeznie. A keretmegállapodás értéke nettó 1 290 909 000 forint.

Az eljárás 2021. július 7-én született eredményével kapcsolatban az ArrivaBus Kft. a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult és jogorvoslati eljárást kezdeményezett, valamint kérte a jogsértés megállapítását és a közbeszerzési eljárás eredményének megsemmisítését, mivel álláspontja szerint az ITK Zrt. nem rendelkezett a közbeszerzés tárgyára vonatkozó referenciaigazolással. A kérelmező véleménye szerint a tendernyertes referenciaigazolása egy jelenleg is folyamatban lévő, még nem teljesített szolgáltatásra vonatkozott. Az ArrivaBus jogorvoslati kérelmét a Döntőbizottság végül alaptalannak ítélte meg és elutasította. 

"Érdeklődésünkre közölték, hogy az Inter Tan-Ker Zrt. a Volánbusz Közlekedési Zrt. alvállalkozójaként tizenegy helyi járati viszonylaton saját fejlesztésű és gyártású ITE Reform 500 LE típusú szóló, valamint Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszokkal fogja ellátni a közösségi közlekedési feladatokat. Hozzátették, hogy valamennyi autóbusz Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral rendelkezik, ami a jelenleg elérhető legmagasabb környezetvédelmi normáknak felel meg, így bíznak abban, hogy jelentősen hozzájárulhatunk majd a levegő minőségének javulásához Székesfehérváron" - írja a magyarbusz.info.

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek