2 évnél régebbi cikk

Biztos és jól kereshetünk vele - ezek a legnépszerűbb felnőttképzések Székesfehérváron
·Gazdaságmunka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay.com/David Mark
Biztos és jól kereshetünk vele - ezek a legnépszerűbb felnőttképzések Székesfehérváron
·Gazdaságmunka·Utolsó frissítés: undefined

A koronavírus-járvány hatására megugrott azoknak a száma, akik átképzik magukat.

A legnépszerűbb felnőttképzések között országos és székesfehérvári szinten is előkelő helyen áll az Aranykalászos gazdatanfolyam, a résztvevők száma folyamatosan nő. Tavaly 488-an végezték el ezt a képzést, többségük, összesen 436 fő a Dunántúlon.

"Az agrárképzéseink között ugyancsak népszerű a méhész és a fakitermelő tanfolyam, utóbbi tartalmazza a motorfűrész-kezelő képesítést is. Székesfehérváron a korábbi, OKJ-s rendszerben nagyon kedvelt volt a targoncavezető, az emelőgépkezelő, az ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelő és a kazánkezelő tanfolyam, a technikusi képzések közül pedig a munkavédelmi technikusi. Kivétel nélkül telt házzal indultak a villanyszerelő tanfolyamok, ám ez utóbbi az új képzési rendszerben már csak iskolai kertek között megszerezhető szakma lesz" - mondta el Szilágyi Beatrix a DEKRA Akademie Kft. székesfehérvári szolgáltató központjának vezetője.

Az, hogy a fenti képzések ennyire népszerűek, nem véletlen: a munkaerőpiacon mindegyik végzettség értékkel bír, biztos és jól kereső szakmát adnak a kézbe. A biztos pedig az elmúlt másfél évben jelentősen felértékelődött, így nem véletlen, hogy a pandémia hatására a felnőttképző cég ügyfelei között nőtt a magánszemélyek száma, sőt már meg is haladja a vállalati megrendelők arányát. Míg korábban az ügyfelek 90 százaléka vállalat volt, addig tavaly már 30-40 százalékuk magánszemélyek közül került ki.

A különböző felnőttképzési tanfolyamok résztvevői között a legmagasabb arányban a 40 évesnél idősebb korosztály van jelen - ebben a pandémia hatására sem volt változás. 

„Sokan átképezték magukat, miután elveszítették az állásukat, de nemcsak a turizmus-vendéglátás területére kell gondolni, a szolgáltatószektor számos egyéb területéről is rengeteg olyan résztvevő jelentkezett, aki ráébredt, hogy igencsak sérülékeny a megélhetése” – nyilatkozta korábban Décsi András a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője.

Országos szinten az a tapasztalat, hogy jóval többen fordulnak a műszaki és informatikai képzések mellett a logisztika felé is, mint a járvány előtt. A legkeresettebb szakirányok között is „number one” az építő- és anyagmozgató gépkezelő, elvégre a targoncák, a rakodógépek egy pillanatra sem állhatnak meg. Folyamatos igény mutatkozik az agrárképzésekre, és a népszerű tanfolyamok közé tartoznak a tüzeléstechnikai, villamos energiaipari, hegesztő képzések.

További ajánlatok: www.dekra.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek