2 évnél régebbi cikk

Újra előtérbe került a home office és a távmunka
·Életmódmunka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/lukasbieri
Újra előtérbe került a home office és a távmunka
·Életmódmunka·Utolsó frissítés: undefined

A tavaly tavaszi kiugró adatok, majd a nyári-őszi visszaesés után a járvány harmadik hullámában ismét megnőtt a munkájukat otthon végzők száma. Jelenleg minden tizedik munkavállaló részben vagy teljesen otthonról dolgozik.

A koronavírus járvány beköszöntével 2020 tavaszán rekordot döntött a részben vagy teljesen otthonról dolgozók száma. Egy esztendeje, a járvány első hullámakor május hozta meg a home office rekordot, ekkor a munkavállalók 6,9%-a teljesen, 10,3%-uk pedig alkalmanként otthonról végezte munkáját.

Ez az arány a nyár beköszöntével fokozatosan csökkent, 2020 augusztusában például már csak a munkavállalók 1,5%-a dolgozott otthonról rendszeresen, míg 4% alkalmanként az otthonát vette igénybe munkájához. Az ősz folyamán aztán ismét emelkedni kezdett a mutató, mely az idei évben februárban érte el az eddig csúcsot, ekkor 4,3% volt a rendszeresen, 6,6% az alkalmanként otthon dolgozók aránya.

Természetesen az otthoni munka csak bizonyos munkakörökben működhet, ennek megfelelően az otthonról dolgozók aránya csak bizonyos munkakörökben mérhető. A legmagasabb az információs és kommunikációs munkakörökben volt a home office aránya, ezeken a területeken 2019-ben még csak 17,7% volt az otthoni munka aránya, ez a szám 2020-ban már 39,1%-ra nőtt. Szintén jelentősen nőtt a home office munkavégzés aránya a tudományos és műszaki tevékenységet végzők, illetve a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtók és természetesen az oktatásban dolgozók körében.

Területileg Budapesten volt a legnagyobb aránya az otthonról dolgozóknak, a fővárosban 2019-ben még csak a munkavállalók 5,4%-a dolgozott home office rendszerben, 2020-ra ez a mutató már 21,3% volt. Ami a Közép-Dunántúlt illeti, itt a 2019-es 0,6% a tavalyi esztendőre 4,2%-ra emelkedett, vagyis nagyjából minden huszonötödik ember dolgozik az otthonából.

További ajánlatok:
www.dekra.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek