6 évnél régebbi cikk

Munka mellett is érdemes tanulni!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Munka mellett is érdemes tanulni!

Székesfehérváron pedig különösen! Mind a székesfehérvári helyi vállalkozások, mind az ipari parkok nagy gyárai folyamatosan keresik a szakképzett munkaerőt, és a rátermett munkatársak képzését is szívesen támogatják.

Manapság már nem várják el a munkáltatók a sok éves gyakorlatot, tapasztalatot. Az egyik felnőttek szakképzésével foglalkozó cég vezetőjével, Sörösné Fekete Zsuzsával beszélgettünk, aki elmondta: ők elsősorban a fizikai szakmákra képeznek férfiakat, mint például anyagmozgatógép kezelőket vagy targoncavezetőket. Nagy arányban folyik náluk útépítők, emelőgép kezelők képzése is. A munkáltató cégek folyamatosan keresik rajtuk a szakképzett munkaerőt. Manapság azonban az a ritkább, hogy valaki csak úgy besétál az utcáról, hogy tanulni akar, és ilyen irányban képezni magát. Leginkább az a jellemző, hogy elhelyezkednek valahol, a munkaadó cégek pedig a már alkalmazott munkaerőt iskolázzák be, akinek megfelelő a személyisége, a feladatvégzéshez való hozzáállása. Őket szívesen képzik tovább, támogatják, hogy munka mellett tanulhassanak.

Jelentkezőink nagy százaléka munkaviszonyban álló, a munkáltató iskolázza be őket, kisebb arányban jelentkeznek az utcáról, de azok is mind olyanok, akik már egy adott munkalehetőség miatt jelentkeznek hozzánk, és vesznek részt ezeken a tanfolyamokon. – mondta Sörösné Fekete Zsuzsa. - Ma már nincs annyi uniós támogatással végezhető tanfolyam, mint régen. A munkaerőre pedig szükség van. Bármennyien kerülnek is ki az iskolapadból, a cégek felszippantják a „kész” munkaerőt, és mégis mindig többre lenne szükség.”

A képzések az általa vezetett intézményben igen sokrétűek, adminisztratív feladatokra és olyan egyedi munkakörökre is felkészítenek jelentkezőket, mint a wolframelektródás hegesztő. „Ez például egy olyan tevékenység, amit nem nagyon tanítanak az iskolarendszerben, ezért nagy rá az igény a felnőttképzésben. Itt maga az eljárás szerinti hegesztői szakmákat oktatjuk. Elsősorban a wolframelektródás hegesztőkre nagy az igény, hiszen ezzel az eljárással lehet ma már a saválló felületek, az alumíniumok hegesztését elvégezni, sokkal aprólékosabban, finomabban kezelhetik ezzel az alkatrészeket.” – tette hozzá a szakember.

Gyakoriak az érettségire épülő szakképzések is, ezek közül az egyik legnépszerűbb a fehérvári cégnél a munkavédelmi technikus szakma. „Rendelet írja elő, hogy hány fős létszámoknál, illetve milyen veszélyességi osztályba tartozó munkahelyen, milyen arányban, hány órában, hány főt kell foglalkoztatni ebben a munkakörben. Minden kisebb vállalkozásnak kell foglalkoztatnia munkavédelmi szakembert, úgyhogy erre is állandó a kereslet. Ezen kívül a tűzvédelmi előadó vagy főelőadó, ami ugyanezzel a törvényi előírással működik, és emelőgép ügyintéző. Utóbbi szintén egyfajta adminisztratív munkakör, ami a számtalanféle építő és anyagmozgató gépek működtetésével kapcsolatos. Tehát ezeknek a gépeknek a kezelőit is oktatjuk és az adminisztratív felügyelőit is. Anyagmozgatás is minden cégnél van, ezeknek a gépeknek a kezelőit is szívesen alkalmazzák mindenhol. És valóban igaz az, hogy ma már nem elvárt a sok éves gyakorlat. A lényeg a munkához való megfelelő hozzáállás. A pályakezdőket is szívesen továbbképzik a cégek.”

További ajánlatok:
www.treningstudio.hu
www.dekra-akademie.hu
www.kdriu.hu

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek