2 évnél régebbi cikk

Milyen munkavédelmi előírások érvényesek hőségriadó idején?
·Gazdaságmunka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Milyen munkavédelmi előírások érvényesek hőségriadó idején?
·Gazdaságmunka·Utolsó frissítés: undefined

A nagy hőség kivétel nélkül megvisel mindenkit és jelentősen rontja a munkavégzést. Éppen ezért vannak érvényben speciális munkavédelmi szabályok hőségriasztás idején.

Bár még csak július elején járunk, kaptunk már ízelítőt a nyár a keményebbik oldalából, és a meteorológusok szerint a tartós hőhullámok is egyre többször lesznek kísérőink, így szinte biztos, hogy lesz még hőségriadó 2021 nyarán. 

A fokozott melegben pedig nemcsak egyszerűen rosszul érezzük magunkat, és megviseli a szervezetünket az extrém időjárás, de nehezebb a munkavégzés, a koncentrálás is, így nem véletlen, hogy hőségriadó idején speciális munkavédelmi szabályok érvényesek.

De melyek a főbb tudnivalók hőségriasztás esetén?

Folyadék

  • Ha a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 Celsius fokot akkor kötelező a védőital biztosítása a dolgozóknak.
  • A folyadék lehet víz és ásványvíz is de utóbbi nem kötelező. Az ízesített italok esetében vigyázni kell, hogy a cukortartalom ne legyen 4%-nál több.
  • A védőital hőmérséklete maximum 14-16 fokos lehet. Forró közegben, legyen az akár kültéri vagy beltéri akár félóránként is cserélni kell a védőitalt.
  • Értelemszerűen csak alkoholmentes italok jöhetnek szóba folyadékpótláshoz. 

Pihenőidő

A nyári melegben a szervezet szinte minden energiát a hűtésre fordítja, ezért a terhelést pihenőidőkkel kell csökkenteni, amelyet minden órában biztosítani kell a regenerálódás érdekében.

  • 28,5 Celsius foknál a nehéz fizikai munkát végzők 15 perc pihenőidőt kapnak óránként.
  • 30,5 Celsius foknál közepesen nehéz fizikai munkát végzők óránként 15 perc pihenőidőt kapnak, míg a nehéz fizikai munkát végzők már 30 percet pihenhetnek.
  • 31,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők 30 perc pihenőidőt kapnak óránként, a nehéz fizikai munka esetében pedig 45 perc jár.
  • 32,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők is 45 perc pihenőidőt kapnak óránként.
  • 32,5 Celsius foknál magasabb hőmérséklet esetén már hővédő ruha is kötelező.

További ajánlatok:
dekra.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók