1 évnél régebbi cikk

A munkavédelem szerepe és jelentősége
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Pixabay/60504
A munkavédelem szerepe és jelentősége

Az állam egyik legfontosabb feladata polgárainak védelme munkájuk során, tehát biztonságos munkakörülmények létrehozása.

Az állam egyik legfontosabb feladata polgárainak védelme munkájuk során, tehát biztonságos munkakörülmények létrehozása. Kétségkívül a hatékony munka kiemelkedő szerepet tölt be, de bármennyire is fontos, nem kompenzálhatja az elvesztett egészséget vagy akár életet. 

A WHO statisztikája szerint munkahelyi balesetekben sokszor egyszerű emberek, családapák és édesanyák halnak meg, nem pedig azok az emberek, akiket erre képeztek ki és akiknek a felkészítésére az állam sok pénzt költött. A tanulmányok azt igazolják, hogy a balesetek miatti halálozás a harmadik helyen áll a világon a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai betegségek után.

A munkavédelem szerepe tehát elsősorban a szociális biztonság megteremtése, de emellett van egy gazdasági vonatkozása is, a magas munkatermelékenység, a fizetési költségek csökkentése, a betegszabadság, kártérítés a káros és nehéz munkakörülményekért és a munkába állás segítése, azért, hogy minden szakember képesítésének megfelelő állást tudjon találni. Tudjuk, hogy leginkább a nagyvárosokban követik, ahol sok a munkahely, például sok állást Kaposváron lehet találni. Ez egy külön szakma, a munkavédelmi szférában dolgozók látják el. Az interneten munkavédelmi állások több weboldalon is megtalálhatóak, a közel 14 ezer állásajánlat között láthatunk munkaügyi ügyintéző, munkabiztonsági vezető, munkaügyi elemző és akár forgalomtechnikai mérnök állásokat is.

Mi is a szerepe egy munkavédelmi szakembernek? 

Tevékenységük széles körre terjed ki, ezek közül a legfontosabbak:

  • más osztályokkal közösen átfogó intézkedéseket, terveket, programokat dolgoz ki a munkakörülmények javítására, az ipari sérülések és foglalkozási megbetegedések megelőzésére;
  • munkavédelmi kérdésekre vonatkozó rendelettervezetek elkészítése és a munkáltató elé terjesztése megfontolásra;
  • ellenőrzi, hogy a munkavállalók betartják-e a munkavédelmi jogszabályokat;
  • munkavédelmi jelentéseket készít;
  • munkavédelmi oktatás lebonyolítása a munkavállalókkal;
  • nyilvántartást vezet és elemzi az ipari sérülések okait;
  • gondoskodik a munkavédelmi kérdésekre vonatkozó dokumentációk megfelelő előkészítéséről és tárolásáról, valamint azok időben történő irattárba továbbításáról hosszútávú tárolás céljából;
  • a cég részlegvezetőinek részvételével összeállítja azon szakmák, beosztások és munkatípusok jegyzékét, amelyekre munkavédelmi (biztonsági) utasításokat kell kidolgozni, fejlesztésük során segítséget nyújt;
  • tájékoztatja a munkavállalókat a vállalkozáson belül hatályos törvények, egyéb normatív jogszabályok és munkavédelmi törvények alapvető követelményeiről.

 Ezen túlmenően a munkavédelmi szolgálatok és a szakemberek feladatai közé tartozik a veszélyes ipari helyzet fennállásának megerősítésére vonatkozó kérdések megfontolása, amely miatt a munkavállaló megtagadta a rábízott munkavégzést, a vállalat alkalmazottai részéről beérkező levelek, nyilatkozatok, panaszok kezelése a munkavédelem betartásával kapcsolatban. 

Minden vállalkozásnak célszerű  lenne olyan szakembert vagy külső vállalkozót alkalmaznia, aki ellenőrzés alatt tartja és támogatja a vállalatot a munkavédelmi előírások betartásában. Így a dolgozók nagyobb biztonságban végezhetik feladataikat, illetve az esetleges büntetéseket is el tudjuk kerülni. A munkavédelmi szakemberek meggyőződése, hogy a balesetek nagy része elkerülhető az előírások szigorú betartásával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek