2 évnél régebbi cikk

A kutyák fele van chipezve és a macska fogyóeszköz - állatvédelem Soponyán
·Hírekkutya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
HEROSZ Állatotthon
A kutyák fele van chipezve és a macska fogyóeszköz - állatvédelem Soponyán
·Hírekkutya·Utolsó frissítés: undefined

A HEROSZ Fehérvári Állatotthon és Soponya Nagyközség Önkormányzat elkötelezett az állatvédelem mellett, és fontosnak tartják a tájékoztató, felvilágosító munkát, mellyel sok állat szenvedése megelőzhető. 

Ezen célok megvalósítása érdekében talált egymásra Soponya önkormányzata és a Hérosz Állatvédelmi Egyesület. Az együttműködés első megnyilvánulása, hogy 2021. szeptember 4-én a HEROSZ Fehérvári Állatotthon vezetője, Krepsz Gyöngyi, 11 önkéntessel bekapcsolódott a településen zajló ebösszeírás lebonyolításába, mely során az állatállomány feltérképezése mellett, a felelős állattartásról szóló felvilágosítást, tanácsadást is nyújtanak.

Itt fontos kiemelni, hogy sem Soponya önkormányzatának, sem a Hérosz egyesületnek nem célja a szankciók megállapítása, hangsúly a segítségen, tanácsadáson, információátadáson, a felelős állattartás szemléletének megvalósításán van.

A küldöttséget Szücs Norbert polgármester, és Bencze Péter polgárőr vezető - aki egyben a képviselő-testület Állat-és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke is - fogadta a hivatalban.

Bandika, a szóvivő

Természetesen Bandika, a hivatal rágcsálóügyi főmunkatársa is jelen volt az eseményen. Ő a hivatal állatvédelmi ügyekben felelős szóvivője, egy szürke csíkos cica.

Szücs Norbert polgármester elmondta, hogy szeretnék a törvény által előírt kötelező feladatokat minél hatékonyabban végrehajtani, ennek érdekében a kóbor állatok befogását mostantól saját erőből kívánják megoldani, ezért már elkezdődtek a munkálatai egy három állat befogadására alkalmas kennel és kifutó kialakításának. A helyben befogott állatok gyorsabban és könnyebben visszakerülhetnek gazdájukhoz. A gazdátlan kóbor állatokat az önkormányzata chippel látja el, ivartalanítja, és Bandika közreműködésével igyekszik örökbe adni.

Ebösszeírás önkéntesekkel

Az önkormányzat elkötelezett a felelős állattartás szemléletének gyakorlati megvalósulása mellett, ennek a célnak az elérését a 2021. évben a Magyar Falu Programban kiírt támogatás elnyerése is biztosítja.  Az ebösszeírást az idei nyáron kihirdették, és eddig 91 tulajdonos küldte vissza a lapokat. Az önbevallással azonban pont a problémás esetek nem kerülnek felszínre, ezért örültek nagyon az állatotthon által felajánlott segítségnek. 

Kapcsolódó
Megint kutyákat gyilkolna valaki Székesfehérváron

Sajnos nem az első eset, hogy kutyák, macskák életét követelő dolgokat helyeznek ki közterületre Székesfehérváron.

Krepsz Gyöngyi elmondta, hogy az ő céljuk a tényleges, és hatékony ellenőrzés, információ gyűjtése, a felvilágosítás, szemléletformálás. Szücs Norbert polgármesterrel közösen kiemelték, hogy házról-házra járva lehetőség van beszélgetni az emberekkel, felvilágosító munkát végezni, elmagyarázni az ivartalanítás fontosságát, az állattartásra vonatkozó kötelezettségeket. Nem az állatvédő szervezetek feladata az ebösszeírás, de eredményeket csak összefogással lehet elérni.

Az állatotthon önkéntesei 4 csapatra osztva kezdték el a munkát, miután megkapták a megbízó leveleket. Az első nap benyomásai alapvetően pozitívak, a lakosság hozzáállása, a fogadtatás tekintetében, mindenki együttműködő volt, sokan megköszönték a tájékoztatást. 

Chip és a veszettség elleni oltás hiánya

Az állattartás terén sajnos már rosszabb kép fogadta az állatvédőket, a háztartások alig felében jók az állattartás körülményei, a többinél az elfogadható vagy elégséges mértéket érték csak el a tartási körülmények. Az önkormányzat részére megjelölik azokat a helyeket, ahol intézkedés szükséges.

A csapat összesen 119 háztartást ellenőrzött az első napon, ennek keretében 116 kutyát vizsgáltak meg. Előzetesen ezek közül csak 21 kutyát vallottak be a tulajdonosok. Természetesen mindenhol elmondták a gazdáknak, hogy milyen kötelezettségeik vannak.

A 116 kutyából mindössze 62 rendelkezett chippel, 55 kutyának volt rendben a veszettség elleni oltása.

A kombinált oltást alig kapják meg az állatok, és az ivartalanított kutyák száma igen alacsony (116 kutyából 6). A “Mi történik a szaporulattal?” kérdésre sokszor nem kaptak megnyugtató választ az önkéntesek, akik szórólapokkal is készültek, ezek segítik a felvilágosítást. A láncon tartás körülbelül a háztartások negyedére volt jellemző, ezen a téren is komoly felvilágosító munkát végeztek az önkéntesek.

"A cica idejött, etetem"

Az önkormányzat számára a macskák nyilvántartása ugyan nem kötelező, de az állatotthon tapasztalatai alapján egyre nagyobb probléma lesz a macska populáció növekedése, így azt is felmérték. Sok tulajdonos nem is akarja felvállalni a macskát, az “idejött, etetem” szemlélet uralkodik, nincs felelősségvállalás, volt, aki kijelentette, ha kötelező lenne az oltás, akkor nem tartana macskát.

Az önkéntesek 54 macskát jegyeztek fel, az ő esetükben 1 háztartásban voltak csak oltva, ivartalanítva az állatok, a legtöbb helyen az ételen kívül semmit nem kapnak a cicák. Több elhagyott, üres telket is találtak az állatvédők, ahol kóbor macskák élnek, mivel a lakosság eteti őket, egyre szaporodnak.

Kapcsolódó
Kegyetlenség! Cicát lőttek le a Móricz Zsigmond utca környékén Fehérváron

Csütörtökön a Móricz Zsigmond utcában meglőtték egy cicát. A sebesült állat még haza tudott menni, de az életét már nem lehetett megmenteni.

A macska fogyóeszköz

"A macska fogyóeszköz, az újszülötteket falhoz csapják, vagy más módon szabadulnak meg tőle. Nagyon sok munka, amíg alapvető változások következnek be, de el kell kezdeni, ennek első lépése ez a soponyai projekt" - mondta el Krepsz Gyöngyi.

Természetesen az összes háztartást megpróbálják elérni, megszólítani az állatotthon önkéntesei. Az állatotthon vezetője reméli, más települések is fel fogják ismerni, hogy a tényleges ebösszeírás, a tényleges ellenőrzés milyen fontos lenne, és ezáltal az önkormányzat jelentős kiadásokat takaríthat meg.

Hiszen csak az első napon 54 olyan kutya tartását felderítették, akik nincsenek chippel ellátva.

Előrelépni akkor lehet majd, ha az ivartalanítás fontosságát is megértik az emberek. Alapvető tapasztalat az is, hogy az idős emberek körében kiemelt fontosságúnak kell lennie a felvilágosító munkának, de az ő esetükben segítségre van szükség abban is, hogy az állatorvosi ellátást igénybe tudják venni. Ők sokszor a tömboltásra sem tudják elvinni az állatukat, nem tudják ivartalanítási műtétre elszállítani sem.

Az ebösszeírás folytatódik. A feldolgozott adatok alapján kiderül, hol kell beavatkozni, hol kell felszólítani a lakosságot a chip beültetésre, vagy veszettség oltás beadatására, hol kell javítani az állatok tartási körülményein. Az már az első napon beigazolódott, hogy a felvilágosító, szemléletformáló munka nagyon meghatározó, alapvető fontosságú.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók