2 évnél régebbi cikk

Mekkora az akkora? Így válassz tévé méretet otthonra!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Mekkora az akkora? Így válassz tévé méretet otthonra!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A gyártók egyre jobban hajszolják a felhasználókat az óriási képátlók irányába. Míg korábban a képcsöves, fakeretes tévék korában beértük az 55 cm-es nagysággal, addig napjainkban ez már a többszörösére nőtt. De kell otthonra az akár 2 méteres tv?

Megfigyelhető tendencia a gyártók részéről, hogy évről évre egyre nagyobb képátlójú tévéket gyártanak. Ennek nyilván van nem kevés technológia fejlődési oka is. Napjainkban a gyártástechnológia már lehetővé teszi az akár több méteres kijelzők gyártását is. Azonban ez érdekes mód azt is magával hozta, hogy a kisebb kijelző méretek kezdenek kikopni a kínálatból. A mi otthoni első LED tévénk mérete még 26” volt, ez nagyjából akkora, mint az ősi képcsöves tévék voltak.

Ellenben ez a méret teljes eltűnt a kínálatból. Sőt, igazából ha valaki most szeretne vásárolni egy új készüléket, akkor bizony már a 32” méretből sem nagyon tud válogatni, és ha a ma átlagos UHD 4K felbontást nézzük, akkor a belépő méret a 43”, mely centiméterre fordítva 110 cm. Ha felbontás és képminőség tekintetében pedig napjaink sláger tévéjét az OLED kijelzős verziót vesszük alapul, akkor ebben az esetben már 48” (124 cm) az induló méret.

Mi alapján válasszunk méretet?

Első nekifutásból azt kell eldöntenünk, hogy hova fogjuk elhelyezni az új tévét. Mielőtt elkezdjük böngészni a netet vagy elindulunk a szaküzletbe, érdemes megnézni, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre a tévé elhelyezésére. Volt olyan ügyfelünk az Excomban, aki arra panaszkodott, hogy az új tv 1 cm híján nem fért be a korábbi helyére.

Nyilván ez abban esetben nem akkora probléma, ha a tévé egy nagy falfelületen van konzolon rögzítve, de egy szekrény esetében már probléma. Érdemes arra figyelnünk, hogy a nagyáruházak kiállító falain elhelyezett tévék a nagy tér hatása miatt becsaphatják szemmértékünket. Érdemes a tv fizikai dimenzióit is figyelembe vennünk, nem csak a képátló méretét.

A következő szempont lehet, hogy a lakás mely szobájába vesszük a készüléket. A nappaliba, ahol nagyobb a rendelkezésünkre álló hely, jól elhelyezhető egy nagyobb tv, ugyanakkor a gyerekszobába, mely kisebb méretekkel bír, egy kisebb méret az optimális.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy átlag panel lakás nappalijában nem feltétlen lesz élvezhető a kolléga családi házas nappalijába vett óriás méretű tévé. További szempont lehet az is, hogy mennyien nézzük majd egyszerre a tévét. Ez ott lehet érdekes, hogy szemből nézve jobb a képminőség. Egy nagyobb méretű tévé esetében többen is elférnek még a tévé előtt, míg egy kisebb méret esetében már előfordulhat, hogy lesz, aki csak oldalról látja a képet.

Optimális képátló méretek

A gyártók érdemben nem adnak meg ilyen szempontokat. Nekik az a jó, ha minél nagyobbat veszünk és ez egyébként is elég szubjektív. A valóságban azonban érdemes kicsit a szakértőkre hallgatni, akik azt javasolják, hogy egy átlagos nappaliba a 45-55” az ideális, míg a hálóba vagy a gyerekszobába, annak kisebb méretei végett a 30-40” az ideális.

De a legérdekesebb kérdés igazából az, hogy ezeket a már-már mozivászon méretű kijelzőket milyen távolságról érdemes nézni.

Milyen messziről nézzük a tévét?

Az évek alatt ez a paraméter is sokat változott, nem mintha a szobák átlagos mérete változott volna. Napjainkban azonban ezt már nem csak a képernyő mérete, hanem annak felbontása is befolyásolhatja. Az alaptézis, hogy a készülék képernyőjének a magasságát szorozzuk hárommal és akkor megkapjuk azt a távolságot, mely távolság ideális a tévézéshez. Ez a szorzat Full HD felbontású tévék esetére igaz. Ugyanez egy UHD 4K felbontás esetében már csak másfélszeres távolság.

A felbontásnak ott van jelentősége, hogy ha túl közelről nézzük a tévét, akkor láthatjuk a kijelző pixeleit (képkockáit), melyek igen zavaróak lehetnek. Ezért van az optimális távolság. Természetesen az optimális távolság csak egy minimum ajánlás, melynél közelebbről nem élvezhető a tévézés képi élménye.

A fenti matekot visszafelé alkalmazva ügyesen az is kiszámolható, hogy egy adott méretű nappaliba a leendő nézési távolsághoz mely képernyő méret az ideális. Ez a fajta fordított matek lehet kicsit életszerűbb, lévén a nappalink mérete konstans, míg a tévék méretei még variálhatók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek