2 évnél régebbi cikk

Halloween napján lesz idén a Fehérvári Töklámpás Fesztivál
·Programoktöklámpás·Utolsó frissítés: undefined
Halloween napján lesz idén a Fehérvári Töklámpás Fesztivál
·Programoktöklámpás·Utolsó frissítés: undefined

Egy év kihagyás után újra lesz töklámpás fesztivál Székesfehérváron. Ráadásul idén október utolsó vasárnapja egyben a hónap utolsó napja is lesz.

2020-ban a vírushelyzet miatt elmaradt, idén azonban újra lesz Fehérvári Töklámpás Fesztivál a Városház téren, ezúttal a fmc.hu és a Ficsak Székesfehérvár Alapítvány szervezésében az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A hagyományosan október utolsó vasárnapján esedékes közösségi tökölés 2021-ben éppen halloween napjára, vagyis október 31-re esik.

Aki tehát szeretné megnézni a világító tökök fényében a fehérvári belvárost, ne csináljon magának más programot jövő vasárnap 17 és 19 óra között, hanem tervezzen egy jókora sétát az Országalma környékén. Mivel előreláthatólag napnyugta a rendezvény kezdete előtt szűk félórával lesz, ezért már a pontosan érkezők is szürkületben láthatják a töklámpások vibráló lángjait. 

Ilyen még nem volt

Az eddigi két alkalomhoz képest újdonság, hogy idén korlátozott számban ugyan, de közös tökfaragásra és lámpásfestésre várunk mindenkit 15 órától egészen a fesztivál kezdetéig a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház (Liszt Ferenc utca 1.) udvarán. Az első 30 érkezőnek ingyenesen biztosítjuk a tököt, de biztonsági okok miatt a 14 év alatti gyerekek csak szülői felügyelettel vehetnek részt a programon. Az egyedi töklámpások kifaragásához kézművesek és az fmc.hu újságírói adnak ötleteket.

Mi lesz a fesztiválon?

Reményeink szerint jó sok töklámpás. Persze ez leginkább azon múlik, hogy hányan hoznak magukkal kifaragott tököt. Ha senki, akkor maximum egymást tudjuk majd nézegetni két órán keresztül. Minél többen jönnek tökkel, annál több lesz a látnivaló. Az eddigi tapasztalatok alapján a kész lámpásokat az Országalma környékén és a Városháza előtti magasjárdán érdemes leginkább elhelyezni, ezeket a helyeket lehet a legkönnyebben körbesétálni.

Még több részlet a fesztivál hivatalosa Facebook-eseményénél.

Milyen lesz az idő?

Eddig úgy tűnik, hogy ideális: kellemes őszi idő várható október 31-én 16 fokos maximum- és 6 fokos minimumhőmérséklettel, csapadékot pedig egyelőre nem jósolnak. De ha lesz is pár csepp eső, az már szinte hozzátartozik a hangulathoz. A rendezvény csak szélsőséges időjárás, valamint a járványhelyzettel kapcsolatos esetleges szabályozások esetén marad el. Mindkét esetben csak jövőre pótoljuk, vagyis nincs esőnap.

Türelem és töksors

A töklámpások mellett mindenki hozzon magával egy nagy adag türelmet is. Elképzelhető, hogy a legkreatívabb lámpásokat nem lesz egyszerű megközelíteni, de szinte biztos, hogy néhány perc sorban állás után sorra kerül mindenki.

A fesztivál 19 órakor véget ér, ezután a Városház tér környékén hagyott (felejtett?) tököket összegyűjtjük, és sorsukat a környező éttermekre bízzuk.

Kedvcsinálónak íme egy videó még az első, 2018-as Fehérvári Töklámpás Fesztiválról:

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek