2 évnél régebbi cikk

Pillangók: háromfelvonásos táncszínházi estre készül a Székesfehérvári Balett Színház
·Színházbalett·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook.com/fehervaribalett
Pillangók: háromfelvonásos táncszínházi estre készül a Székesfehérvári Balett Színház
·Színházbalett·Utolsó frissítés: undefined

A Székesfehérvári Balett Színház november 15-én, hétfőn 19 órakor a Vörösmarty Színházban mutatja be Pillangók című, háromfelvonásos táncszínházi estjét.

Az előadásban Egerházi Attila Pillangók és Zero Gravity, valamint a világ élvonalbeli koreográfusa, Lukas Timulak, A Place Between című darabjai kaptak helyet.

Fernando Troya, Lukas Timulak mester asszisztense már gőzerővel dolgozik a táncosokkal. Az A Place Between című darabban Lukas Timulak azokat a futó pillanatokat fedezi fel, amelyek két mozdulat között történnek. Ahogy a születésünk és halálunk között létezünk, amely lehet átmeneti állomás vagy állapot, de ritkán találunk maradandó helyet, mely elégedettséggel tölthet el.

A pillangók az élet költőiségét testesítik meg számomra - fogalmazott Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója.  - Szárnyaik élénk színekben pompáznak, kiszámíthatatlan röptük elkápráztatja a szemet. -  Földön csúszó hernyóként születnek és metamorfózisuk révén a légben szabadon ide-odareppenő, szárnyaló lényekké válnak. A szépség, játszi könnyedség és az elérhetetlen, talán soha be nem teljesülő vágy megtestesítői. A boldogságé, amely, mint a pillangók, kezünkre szállva velünk időznek egy darabig, majd tovaröppennek.

A pillangókat csábítja a fény, amelybe szállva elégnek.

Egyszerre boldogító és fájdalmas élmény találkozni egy pillangóval. Csapongó röptükben ott van az élet és a halál. Az örökkévalóság és a mulandóság.”

Zero Gravity

Egerházi Attila koreográfus e balettel az ember istenadta szabadságvágyát fejezi ki. A repülés, a szabadon szárnyalás, egyúttal a gravitáció legyőzése iránti vágya révén a földhözragadtság illuzórikus érzetéből és állapotából vágyik kiszakadni, és minduntalan visszatérni eredendő állapotába, spirituális otthonába. A materiális dolgoknak, megnyilvánulásoknak súlyuk van földi világunkban. Ami súlytalan itt a Földön, az spirituális jellegű és minőségű, amilyen a lélek is. Így a súlytalanság érzete nem csupán fizikai értelemben nyilvánulhat meg, épp úgy vonatkozik a lélek súlytalanságára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek