5 hónapnál régebbi cikk

Családi filmek adventkor a Barátság moziban
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined
Családi filmek adventkor a Barátság moziban
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined

Karácsonyi filmek jellemzik a fehérvári Barátság mozi következő heteinek műsorát: Mikuláskor máris érkezik Az elfeledett karácsony című norvég családi film, aztán sorban a többi kalandos vagy romantikus történet, felnőtteknek és gyerekeknek is.

A filmek egy része családi kedvezménnyel tekinthető meg, ezzel a lehetőséggel a mozi a legidősebb és legfiatalabb nézőit ajándékozza meg.

Hagyomány már a város művészmozijában, hogy az év legszebb időszakában családi kedvezménnyel invitálja előadásaira a közönséget. Az idei kedvezmény a nagyszülőknek és az unokáknak szól: a Szépkorúak kedvezménykártyájával rendelkező nyugdíjasok három filmre válthatnak kedvezményes árú jegyet, ha unokákkal érkeznek.

Az első ilyen kedvezményes film már Mikuláskor látható: Az elfeledett karácsony a Norvégiában oly népszerű Alf Prøysen meséje alapján készült, a történet helyszíne egy falu, amelynek lakói mindent, a karácsonyt is elfelejtettek.

Ám van egy gyerek, Elise, a csupa szív nyolcéves kislány, akit egy reggelen különös érzés kerít hatalmába. Úgy érzi, ez a nap, december 24., más, mint a többi – ám hiába mesél erről családjának és barátainak, senki sem érti, mire gondolhat. Kénytelen hát egyedül felkerekedni, hogy utánajárjon, vajon miért olyan különleges ez a bizonyos dátum.

Útja során felfedezi a karácsony varázslatos hangulatát, és most rajta a sor: vajon sikerül neki megmutatni a falunak, miféle csodáról van szó?

A karácsony mentőakció című francia családi vígjáték a második olyan film, amelyre igényt lehet venni az adventi családi kedvezményt, ez december 23-án látható a Barátságban. Mint a címe is sejteti, a történet főhősein múlik, lesz-e idén karácsony…

Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.

December 24-től tűzi műsorára a mozi az El a kezekkel a Papámtól! című új magyar játékfilmet, és erre az első vetítésre ugyancsak jár a családi kedvezmény. Amikor a film főhőse, Dorka megtudja, hogy özvegy édesapja újranősül, és ő mostohát kap, rögtön sejti: addigi világa fenekestül felfordul.

És ő mindent meg is tesz, hogy felforduljon. Harcba száll a mostoha ellen, akiről az sem elképzelhetetlen, hogy boszorkány. Amikor pedig az apja táborba küldi, hogy ne legyen láb alatt, új szövetségesekre talál: néhány bátor lányra, egy furcsa, föld alatti lényre, egy szakácsra és legfőképp egy mindig mosolygó, dalos kedvű táborvezetőre – akivel előbb-utóbb az apjának is találkoznia kell…

Szenteste délutánján egy új svéd családi vígjátékot is vetít a mozi: a Karácsonyi mese helyszíne egy svéd kisváros a negyvenes években, karácsony előtt. A városka jómódú áruháztulajdonosának fia, a tizennégy esztendős Karl-Bertil Johnsson a postán dolgozik, csomagokat pakol. A fiú egy nap véletlenül összeakad a vele egykorú, szegény sorsú Verával, aki árvaházban tengeti hétköznapjait. A fiú elhatározza, hogy titkos példaképe, Robin Hood tetteit utánozva ellopja a gazdagok karácsonyi csomagjait és elviszi azokat az igazán rászorulóknak. Tage Danielsson nemzetközi bestsellerének a mostani az első játékfilmes feldolgozása.

Sokan várják az új magyar romantikus vígjátékot: a december 10-től vetített Nagykarácsony főszereplője Arnold, a többszörösen kitüntetett tűzoltó, akinek egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete. Korábbi érdemeire való tekintettel kihelyezik egy karácsonyi vásárba ügyeletes tűzoltónak, ahol egy iskolai előadás előkészületeibe csöppen, és megismerkedik a gyerekelőadás szétszórt rendezőjével, Eszterrel. Tiszeker Dániel új alkotásában többek között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség a mozivásznon, mint Ötvös András, Zsigmond Emőke, Scherer Péter, Pokorny Lia, Szabó Kimmel Tamás és Csuja Imre.

A december 15-i Csajos est témája a karácsonyi stresszkezelés, és ezen az estén vetíti először a mozi a Családi karácsony című, a vígjáték és a dráma határán mozgó dán filmet. A történetben népes család gyűlik össze a karácsonyi vacsoraasztal körül, és ahogy az várható, a nagyon különböző emberek a legrosszabbat hozzák ki egymásból, így rövidesen elszabadulnak az indulatok a meghittnek induló estén. A filmet napjaink egyik legnépszerűbb dán színész-rendezője, Paprika Steen rendezte, és az egyik főszerepet is ő játssza.

A téli szünetben nemcsak karácsonyi filmekre várja a legkisebbeket a mozi: december 18-tól látható az Énekelj! 2. című családi animációs film, amelyben az első részben megismert elszánt koala, Buster Moon és az ő állati sztárcsapata az eddigi leglátványosabb szuperműsorukra készülnek… a világ szórakoztatóiparának csillogó fővárosában. Csak egy bökkenő van: először meg kell győzniük a világ legzárkózottabb rocksztár oroszlánját, Clay Calloway-t, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Az előadásokra már lehet jegyet váltani a mozi pénztárában és honlapján is: www.baratsagmozi.hu – a családi kedvezmény csak a megjelölt előadásokon vehető igénybe, a jogosultságot a mozi munkatársai belépéskor ellenőrzik.

Borítókép: baratsagmozi.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek