2 évnél régebbi cikk

Keresik Fehérvár Lucáit – légy részese a Luca-napi hagyományoknak!
·KultLuca-nap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fotó: MTI/Fényes Tamás
Keresik Fehérvár Lucáit – légy részese a Luca-napi hagyományoknak!
·KultLuca-nap·Utolsó frissítés: undefined

Luca-napjához (december 13.) több népszokás kapcsolódik. Fehérváron is részesei lehetünk a hagyománynak: vasárnap lucabúzát ültethetünk, keresik Fehérvár Lucáit is, akiknek ajándékkal kedveskednek hétfőn a Civil Központban, és a Hermann Zeneiskola népzenész növendékeivel lucázhatunk.

A lucabúza vetése a karácsonyi ünnepkör egyik kedves népi hagyománya, amely a régi paraszti életből ered. A következő év termését igyekeztek ezzel megjósolni, búzát vetettek vagy csíráztattak, ami karácsonyra ki is kelt. Ha a szárba szökkent búza szép magas és sűrű volt, abból arra következtettek, hogy gazdag és jó minőségű lesz a következő esztendő búzatermése. Egyúttal a kikelt búzával az adventi oltárt díszítették.

Lukács László néprajzkutató korábban ezzel kapcsolatban arról beszélt munkatársunknak, hogy Székesfehérváron is sokáig őrizték a hagyományt. December 13-án egy tányérban kezdték el a búza csíráztatását, aminek a növekedéséből az elvetett gabona fejlődésére következtettek. Székesfehérvár-Felsővárosban a Luca-napjától csíráztatott búzát a karácsonyfa alá is odatették, de a templomokban a betlehemi jászol köré ma is raknak zöldellő Luca-búzát. 

Mi is ültethetünk lucabúzát

Székesfehérváron a Rác utcában található Kézművesek Házában december 12-én, vasárnap a 10 és 18 óra között tartó programon lesz lucabúza vetés, melyből mindenki hazavihet egy cseréppel.

A lucabúza vetése a karácsonyi ünnepkör egyik kedves népi hagyománya

Pixabay/Dr_Chinchu_C

Keressük Fehérvár Lucáit!

Téged is Lucának hívnak? Akkor érdemes felkeresned a Fehérvári Civil Központot hétfőn, ahol december 13-án minden a Lucákról szól majd. A programok 15:30 órakor kezdődnek: lesz kiállításmegnyitó, búzaültetés, de minden Lucát köszöntenek névnapi ajándékkal. A rendezvényen 16:15 órakor előadás kezdődik, ahol többet tudhatunk meg Luca ünnepéről. Ez zárja majd a programok sorát is. 

Luca, Luca kitty-kotty

A lucázás mellett az advent és a karácsony hagyományait idézik meg december 13-án, hétfőn a Hermann Zeneművészeti Szakgimnázium népzenész növendékei, akik 17 órától adnak koncertet a Szent István Művelődési Ház Szent Imre termében. 

Luca-napi szokások 

A következő év időjárását igyekeztek kifürkészni a lucakalendáriummal. Luca-napját karácsonytól tizenkét nap választja el. E napok időjárását (csapadékos, napos, hideg, szeles) megfigyelték, feljegyezték. Úgy tartották, hogy az új esztendő hónapjait sorban olyan időjárás jellemzi majd, mint amilyet ezekben a napokban rendre feljegyeztek. Székesfehérvár-Felsővárosban megfigyelték a Luca és karácsony közötti változó napok időjárását, s ebből következtettek a következő év hónapjainak időjárására. 

Lukács László néprajkutatótól tudjuk, hogy Székesfehérvár-Felsővárosban Luca-napon gyakorolták a vöröshagymával történő időjárásjóslást is. A hagymát félbevágták, majd 12 vöröshagymalevelet leraktak. Mindegyik a következő év egy hónapjának felelt meg. Egy kicsi sót tettek bele. Amelyikben másnapra elolvadt a só, az a hónap esős lesz. 

Luca-napkor a lányok későbbi férjük nevét is megpróbálták megjósolni, erre különféle technikák voltak. Legnépszerűbb módja az volt, hogy neveket írtak papírdarabokra, amiket gombócokba gyúrtak. Amelyik gombóc főzéskor leghamarabb feljött a vízfelszínre, az abban található név lett a jövendőbeli neve.

Ismert, hogy a férfiak Luca-széket készítettek. A néphagyomány szerint a karácsonyi misét azon kellett végigülni, így meglátták a boszorkányokat. 

De Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Sőt kölcsönadni sem ajánlatos, ugyanis az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. 


Luca-napi kotyolás

A néphit kétféle Lucát ismer, az egyik a jóságos, a másik a boszorkányos. Utóbbi terjedt el a néphagyományban. Kevés olyan jeles nap van, amihez annyi szokás, hiedelem, tiltás és jóslás kapcsolódna, mint ehhez a naphoz.

A Luca-napot gonoszjáró napnak is tartották. Számos praktikával igyekeztek távol tartani a gonoszt. Így például fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, de fokhagymás kenyeret ettek, azért hogy szagával elriasszák a gonosz szellemeket. Sok helyen pedig, elzárták a seprűket, hogy ne tudjanak azon nyargalni a boszorkányok.

Még több érdekességről itt írt Lukács László, néprajzkutató.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek