1 évnél régebbi cikk

eDigiStars - Digitális kompetencia tanúsítvány az 50 év felettieknek
·Oktatásoktatás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
eDigiStars - Digitális kompetencia tanúsítvány az 50 év felettieknek
·Oktatásoktatás·Utolsó frissítés: undefined

Egy különleges projekt, melyet a Duna transznacionális program keretében az uniós alapok társfinanszíroznak, 8 országból származó partnerség keretein belül az 50 év felettiek digitális kompetenciáinak fejlesztésre összpontosít.

Bizonyára mindannyian egyetértünk abban, hogy a digitális írástudás számtalan előnnyel jár mind a személyes, mind a szakmai életünkben. Sajnos a digitálisan képzetlen emberek, akik leggyakrabban az idősebb generációhoz (50+) tartoznak, nehezebben boldogulnak az új technológiákkal, ezért gyakran hátrányban vannak a digitális világ lehetőségeinek szempontjából.

Egy különleges projekt, melyet a Duna transznacionális program keretében az uniós alapok társfinanszíroznak, 8 országból származó partnerség keretein belül az 50 év felettiek digitális kompetenciáinak fejlesztésre összpontosít.

 "Az idősek digitális vállalkozói képességeinek kiépítése innovatív képzési rendszeren keresztül", vagy röviden az eDigiStars projekt célja olyan fenntartható ökoszisztémák kialakítása, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősebb munkavállalók digitális önfoglalkoztatóvá váljanak. A projekt segíti egyrészt az 50 év feletti munkavállalókat a kívánt készségek megszerzésében, másrészt pedig a különböző vállalatokat a versenyképességük megtartásában.

A projektben 19 partner vesz részt 8 Duna menti országból - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Csehország és Ukrajna. A projekt fontos része három olyan kézikönyv kifejlesztése, amelyek döntő szerepet játszanak a folyamatban.

Az eDigiStars valódi szakmai együttműködésen alapul: szakképzési és felnőttképzési szervezetek, munkaügyi hivatalok, civil szervezetek, önkormányzatok, kereskedelmi kamarák, ipari és gazdaságfejlesztési szervezetek, valamint hátrányos helyzetű célcsoportok dolgoznak együtt a siker érdekében.

A három kézikönyv a következő: a POWERYOU képessé teszi az időseket a digitális önfoglalkoztatásra, a CAMPUS az idősebb munkaerő sajátos igényeihez igazítja a megfelelő tanfolyamokat, a LABEL pedig tanúsítványt ad azoknak, akik elsajátították a megfelelő digitális készségeket.

A koronavírus járvány miatt online módon szervezett egyeztetések és műhelytalálkozók során, különböző interaktív csoportos technikák használatával a projektpartnerek megvitatták a kézikönyvek megalkotásának módszerét. A résztvevők csoportokra osztva, a MIRO internetalapú platformon kialakított elkülönített szobákban dolgoztak.  
A LABEL kézikönyv megmutatja, hogyan lehet bizalmat építeni a munkáltatókban, és bizonyítani nekik az idősebb korosztály digitális alkalmasságát.

A kézikönyv tartalmazza a tanúsítvány létrehozásának szakaszait, az időbeli fenntarthatóságot, a minőségi kritériumokat, valamint a pénzügyi fenntarthatóságot, a promóciót és a reklámozást. A tanúsítvány létrehozásához meg kell vizsgálni az adott terület finanszírozási lehetőségeit, kapcsolatot kell teremteni az érdekelt felekkel és az eDigiStars projektet népszerűsíteni szükséges.

A vállalkozásokkal való szoros együttműködés és a vállalkozások igényeiről való tájékoztatás, valamint a partnerek és az érdekelt felek - vállalatok, cégek, politikusok, képzési szolgáltatók, munkaügyi hivatalok és mások - közötti rendszeres párbeszéd elengedhetetlen a magas színvonalú képzéshez és tanúsítványhoz.

Egy független és elismert tanúsítvány akkreditációs folyamata és végrehajtása nem valósítható meg a projekt keretében. Ezért szorosan együtt kell működnünk egy magas színvonalú oktatási partnerrel, aki az egyes területek piacán elismert.

A LABEL kézikönyv olyanoknak szól, akik intenzíven együttműködnek az iparral, vagy képviselik azt, pl. kereskedelmi kamarák, szövetségek és más vállalkozástámogató intézmények. A kézikönyv segítségével két célt érünk el: egyrészt széles körben elismert tanúsítványokat állítunk ki az eDigiStars résztvevői számára, másrészt a már átképzett 50 év feletti célcsoport (összesen 120 fő) részére megteremtjük a szükséges bizalmat.

Az eDigiStars valódi szakmai együttműködésen alapul

KDRIÜ

Mindhárom eDigiStars kézikönyv tesztelésre kerül, melynek során folyamatos lesz a disszeminációs tevékenység. Ennek keretében különböző helyszíneken kerül bemutatásra a folyamat a munkaügyi hivatalok és egyéb résztvevők körében. Tanulmányozásra kerül, hogy hogyan lehet tájékoztatni és motiválni az 50 év feletti munkanélkülieket, valamint rávenni őket, hogy részt vegyenek a digitális képzésben.

Azt is ki kell emelni, hogy az eDigiStars LABEL-tanúsítvánnyal rendelkező 50 év feletti személyek vonzóak az iparágban való elhelyezkedés szempontjából.

A kézikönyv olyan gyakorlati tanácsokat is tartalmaz mint például,  – hogyan kell elemezni a digitális terület álláshirdetéseit, meg kell ismerni a jelenlegi piaci helyzetet és a térségében működő vállalatok sajátos igényeit, hogyan kell közvetlen kapcsolatot teremteni a vállalatok és a képzési szervezetek között, hogyan lehet kezelni a vállalatok és a résztvevő idősek közötti készségbeli különbségeket, hogyan keressen olyan innovatív vállalatokat, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az  igényorientált képzésre.

A kis- és középvállalkozásokkal való együttműködés számos előnnyel is jár: sajátos üzleti igényeik alapján sokan közülük nem elégedettek a piacon elérhető képzésekkel, ezért speciális képzéseket keresnek. Ebben az esetben az eDigiStars rendszer különösen hasznos lehet számukra.

A projektcsapat elkötelezett abban, hogy támogatni kell az 50 év felettieket, hogy aktívak maradjanak, és biztosítani kell, hogy a Duna makrorégió társadalma profitáljon az erősségeikből és tehetségükből.
A projekttel kapcsolatos további hírekért keresse fel az alábbi weboldalakat:
http://www.kdriu.hu/e-digistars/
https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/edigistars

A projekt a Duna Transznacionális Programból az Európai Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. 
Magyar partner részvétele a projektben a Magya Állam társfinanszírozásával valósul(t) meg. Project co-fundedby European Union funds (ERDF, IPA, ENI).

KDRIÜ logo 2021

KDRIÜ

interreg_edigistars_logo

KDRIÜ

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek