4 évnél régebbi cikk

Igazi élmény a tanulás Fehérvár első okos tantermében
Fehérvár Médiacentrum fotójaIgazi élmény a tanulás Fehérvár első okos tantermében

Elkészült a város első okos tanterme. A XXI. századi technológiákkal felszerelt tanterem lehetőséget ad arra, hogy új élménypedagógiai módszerekkel a tanárok más megvilágításban oktathassák a matematika, a magyar, a történelem, vagy akár a kémia tantárgyakat. A fejlesztés az Okos Iskola Programon belül valósulhatott meg.

Székesfehérvár városa évekkel ezelőtt azért hozta létre az Alba Innovár Digitális Élményközpontot, hogy helyben is készüljön mindarra az újításra, amelyet a jövő tartogat. Az indulása óta méltán sikeres központban tízezer fiatal vett már részt különböző képzéseken, valamint lediplomázott az első felnőttképzésükön végzett osztály is. A városvezetés ebben az évben úgy ítélte meg, hogy a központ által kínált programokat érdemes kiterjeszteni: a cél, hogy az elkövetkező években minden fehérvári iskolát a diákok naprakész digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez szükséges alapvető eszközökkel (és személyzettel) szereljék fel.

A 2019-ben indított pilot program során elsőként a Széna Téri Általános Iskolában valósult meg az okos tanterem: "Minden olyan eszközt próbáltunk megteremteni, amely ezt a hatékony, együttműködő oktatást megengedi. Tehát van interaktív tábla, ugyanakkor vannak 3D-s nyomtatók is, így ami a fantáziájukban kialakul, azt egyből ki is tudják nyomtatni a gyerekek. Ezen kívül ipari robotokkal, a későbbiekben pedig LEGO robotokkal is tanulhatnak a fiatalok" - tudtuk meg Laufer Tamástól, az Alba Innovár vezetőjétől.

A tanterem az Alba Innovár megvalósításában, Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Tankerületi Központ összefogásából, közel 20 millió forintból készült el az Okos Iskola Program részeként.

A város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András elmondta, azt szeretnék elérni, hogy minden általános iskolában legyen legalább egy ilyen tere, ugyanis fontos, hogy a gyerekek boldog felnőttek legyenek, ám ma még nem feltétlenül tudják megmondani, hogy milyen pályára készülnek, éppen ezért olyan tudást és készséget kell tanítani nekik, amivel elboldogulnak a digitális világban.

Az első okos tanórán a városrész önkormányzati képviselője, Deák Lajosné is részt vett, aki azon túl, hogy örömét fejezte ki, hogy a Széna téri elsőként vállalt szerepet ebben a programban, párhuzamot vont az iskola indulása és a most átadott okos tanterem között. Mint mondta, 1938-ban is nagyon sokan szerettek volna az akkor megnyílt suliba járni a magas színvonalú oktatás miatt. A helyzet ma is hasonló, hiszen a most átadott okos terem is pontosan azt mutatja, hogy az intézmény nem riad meg a kihívásoktól, és a városban felvállalja az úttörő szerepet is.

Az okos tanteremről a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek