4 évnél régebbi cikk

Második tanévét kezdi Székesfehérváron a Kis Zseni Iskola
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kis Zseni Iskola
Második tanévét kezdi Székesfehérváron a Kis Zseni Iskola

A kis zseni elnevezés arra utal: itt minden gyerek felfedezheti magában a saját zsenialitását. Kétféle programra várják az óvodás és kisiskolás korosztályt, melyeken a tehetséggondozás mellett az alapok megszerzésére is hangsúlyt fektetnek, tehát nem feltétlenül csak a kiemelkedő képességű gyerekeket várják. Bánhegyi Gabriellával, az iskola vezetőjével beszélgettünk.

Miért jó a Kis Zseni Iskola a gyerekeknek?

Fejleszti azokat a részképességeket, melyek szükségesek a hatékony és gyors tanuláshoz, ezáltal kiváló iskola előkészítő, illetve segít az iskolai tanulásban, a tanuláshoz való pozitív hozzáállásban, ezen kívül kiváló tehetséggondozásra a módszer!

Minden kisgyerek ügyes és okos, csak meg kell találni, hogy hogyan hozzuk ki belőlük. Nem könnyű a szülők dolga, ha azt szeretnék, hogy majd valóban boldoguljon a gyerek az életben. Szerintem az is fontos, hogy a gyerekek a társadalom számára hasznos emberek legyenek. Ez pedig akkor valósul meg, ha ismerik az illemszabályokat, ha toleránsak, ha nem csak önmaguk akarnak majd érvényesülni, hanem egy csapatban elősegíteni a többieket.

Milyen képességeket fejleszt az iskola?

A koncentráció, figyelem, memória mellett fejleszti a reflexeket, finommotorikát, fotografikus memóriát, analitikus és logikus gondolkodást, intelligenciát, érzékeket ( látás, hallás, tapintás),, a kreativitást, a kommunikációs képességet, és ami a legfontosabb: önbizalmat ad!

Az ember egész életét döntően meghatározzák az alapvető képességek, illetve azok fejlettsége és összhangja. Négy alapvető képességet különböztetünk meg: a megismerő tevékenység az egyik (figyelem, észlelés, koncentráció, gondolkodás folyamata), a második a mozgás (az egyensúly, a mozgás gyorsasága, a mozgás ügyessége). A felnőttek nem gondolják, de a tanuláshoz ez is rengeteget számít. A harmadik alapvető képesség a beszéd, a negyedik pedig a szociális érettség. Hogy valaki a viselkedési szabályokat mennyire tartja be, és kiszolgálja-e önmagát.
A gyerekeknek úgy adhatjuk a legtöbbet, ha ezeket az alapvető képességeiket széleskörűen fejlesztjük.

Mik is pontosan ezek a programok, melyeken részt lehet venni?

Ami új ebben a tanévben iskolánkban, az az Oxford NUMICON program: ez kimondottan a matematikai alapokat, a logikát fejleszti a gyerekeknél. A 3 - 6 éves korosztálynak fejlesztették ki ezt a programot az Oxfordi Egyetem tanárai, jelenleg hatezer angol óvodában és iskolában van jelen. 2015-ben a Világ Legjobb Matematikai Fejlesztő Program Díját / Education Resources Awards/ ERA nyerte el.

A másik programunk pedig a Japán HIKARI Mentális Aritmetika, ez 5-11 éveseknek szól. Programjaink nemzetközileg ellenőrzöttek, csapatunk tagjai professzionális fejlesztő pedagógusok, akik nemzetközi képzéseken vesznek részt.

Kinek való a Kis Zseni?

Mindenkinek, aki jobb, ügyesebb szeretne lenni, aki szeret játszva tanulni, jó csapatban lenni! Sok olyan kisgyerek jön hozzánk, akinek az önbizalmával lett gond a hagyományos iskolában. Jól kezdtek év elején, de év vége felé látszik valami gond. Egy huszonhat-harminc fős osztályban elég egy apróbbnak tűnő kudarc, elég egyszer rosszul szerepelni a többiek előtt, hogy sérüljön a kicsik önbizalma. Az a módszerünk, hogy a jót hangsúlyozzuk ki minden gyerekben.

Az az első szabály: hibázni szabad, sőt kötelező! Hiszen azokból tanulunk, és milyen nagy élmény azokat kijavítani! Közösen alkotunk a gyerekekkel szabályokat. Az sem probléma, ha elkésik valaki: a lényeg, hogy nyugodtan érkezzenek. Amit elvárunk, az minél nagyobb önállóság. Hagyjuk kibontakozni őket!

Hogyan történnek a foglalkozások?

A foglalkozásaink kiscsoportosak, hat-tizenkét fő részvételével, így mindenkire jut elég idő. Minden gyerek hetente egy alkalommal jön hozzánk, iskola, óvoda után, vagy szombaton. Rengeteg játékos feladatból állnak a foglalkozások, kincskeresés, kommandózás, mozgásos fejlesztő feladatok. A gyerekek kisimultan mennek haza, a vidékiek sokszor el is alszanak az autóban hazafelé.
A szülőktől gyakran kapunk olyan visszajelzéseket, hogy sokkal rövidebb idő alatt elkészülnek a leckével a gyerekek, több idő marad a kikapcsolódásra.


Az itt töltött időn felül vannak otthoni feladatok is?

A nagyobbaknak igen, általában tizenöt percesek, a foglalkozás másnapján, füzetben vagy online.


A Kis Zseni Iskolában szeptember 2-án, hétfőn tartják a következő beiratkozást és nyílt napot 16 órától a Géza utca 40-ben, de folyamatosan lehet csatlakozni a kezdő csoportokhoz szeptember végéig. Egy éven belül pedig egy Oxfordi Óvoda nyitását is tervezik Székesfehérváron. Mindezekről érdeklődni, jelentkezni a 30/ 432- 48 50 számon lehet.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek