2 évnél régebbi cikk

Élet egy ivartalanított cicával - milyen változásokra számíthatsz?
·Életmódmacska·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Paul Hanaoka
Élet egy ivartalanított cicával - milyen változásokra számíthatsz?
·Életmódmacska·Utolsó frissítés: undefined

Ha rászántad magad, hogy ivartalanítod kedvencedet, esetleg egy műtéten már átesett cicust fogadtál örökbe, akkor légy büszke magadra, ugyanis felelős állattartóként máris tettél egy nagy lépést a nem kívánt szaporulat ellen! 

Mindemellett azért akad néhány dolog, amire nem árt odafigyelni egy sterilizált macska gazdájaként.

Miért előnyös a macskák ivartalanítása?

Egyes becslések szerint hazánkban körülbelül egymillió kóbor macska él. Ez sajnos óriási szám. Arról nem is beszélve, hogy közel sem lenne ennyi gazdátlan állat, ha a macskatulajdonosok mindegyike ivartalaníttatná kedvencét. 

A kijárós macskák ugyanis párzási időszakban igencsak aktívak, aminek az eredménye évente két alomnyi kiscica nőstényenként. Az utódok ráadásul a kandúrok gazdáinak egyáltalán nem okoznak fejtörést, hiszen valószínűleg fogalmuk sincs róla, hogy kedvencük hány kismacska apukája lett az évek alatt. 

Az ivartalanítás azonban a szobacicáknál is ajánlott, hiszen így megszűnik a párzási idő alatti, sokszor idegesítő viselkedés, illetve a kandúrok területjelölő ösztöne, ami meglehetősen kellemetlen szagokkal jár. 

Kell-e változtatni az ivartalanított macskák étrendjén?

A műtéttel szembeni leggyakoribb ellenérv az, hogy a sterilizált cicák kivétel nélkül elhíznak. E két dolog között azonban csak minimális összefüggés van. Igaz, hogy az állat anyagcseréje némileg lassul, és a párzási ösztönök hiánya miatt kevésbé lesz aktív, de ettől függetlenül az elhízást elsősorban a túl sok habzsolás és a túl kevés mozgás elegye okozza.

Ezért az ivartalanított macskák számára érdemes speciális eledeleket vásárolni, amelyek kimondottan az ő igényeiknek megfelelően készültek. Tehát alacsonyabb energiatartalmú, ugyanakkor továbbra is minden fontos tápanyagot tartalmazó eledelt válasszunk! 

Ilyet a Petguru macskaeledel kínálatában is találsz többféle ízesítésben, pont azért, hogy még a válogatósabb cicáknak se legyen kifogása az új eleség ellen.

Az ivartalanított macskáknak készült táp alkalmazása mellett célszerű minimálisra csökkenteni, vagy akár teljesen elhagyni a jutalomfalatokat, ugyanis ezekben rengeteg a kalória.

Acana First Feast

Petguru

Hogyan viselkedik egy ivartalanított cica?

A műtét utáni megváltozott viselkedés mindkét nem esetében megfigyelhető. A nőstények például abbahagyják a párzáskor jellemző éles hangú, irritáló nyivákolást, a szüntelen hempergést, dörgölőzést. 

A kandúrok kevésbé agresszíven védelmezik a területüket, felhagynak a bűzös jelölgetéssel, a kijárós állatok pedig nem fognak napokra eltűnni, hogy udvarolhassanak.

Az ivartalanított macskák összességében sokkal nyugodtabbak, hiszen már nem dolgozik bennük a párzási ösztön, így a gazdájukhoz is jobban kötődhetnek. A csökkenő aktivitást azonban fontos ellensúlyozni, ezért érdemes a cicával sokat játszani, hogy minél többet mozogjon. 

Ha van rá lehetőség, akkor jó ötlet egy nagy, udvari kifutó építése, ennek hiányában pedig gyakori séta odakinn, természetesen hámmal és pórázzal. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek