2 évnél régebbi cikk

Hogyan készüljenek fel a kutyás gazdik a szilveszteri durrogtatásra?
·Életmódszilveszter·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
blog.hundfordog.com.br
Hogyan készüljenek fel a kutyás gazdik a szilveszteri durrogtatásra?
·Életmódszilveszter·Utolsó frissítés: undefined

A tűzijáték és petárdázás állatokra gyakorolt veszélyes hatásaira figyelmeztetnek a fehérvári állatvédők. Életmentő lehet a póráz használata a szabadban, és a nyugodt körülmények biztosítása zárt térben. Segíthetnek a kizárólag állatorvos által ajánlott nyugtató tabletták és a nyugicsomó is.

„Nagyon szépen kérjük az ünneplőket, hogy valóban csak a megadott időben, december 31-én este 6 és január 1-je reggel 6 óra között tűzijátékozzanak, mert így a tulajdonosok rá tudnak készülni a zajhatásokra, el tudják zárni és biztonságba tudják helyezni az állataikat!” – fogalmazott Molnár Tamásné, az ASKA menhely vezetője.

Hozzátette, sokan a szilveszter előtti és utáni napokban is durrogtatnak, az ijedt kutyák pedig elszöknek, így az állatvédők, befogók munkája korábban elkezdődik és az újév első napjaiban is kitart. „Tulajdonképpen akár egy hétig is zárva kellene tartani az ijedős kutyákat, ami lehetetlen, ezért kérjük a tulajdonosokat, hogy fokozottan ügyeljenek! Közterületen, a szabadban feltétlenül használják a pórázt, mert nem tudhatják előre, hogy mennyire ijed meg a kutyájuk. Egy riadt állat egészen váratlan, szokatlan dolgokat is csinálhat, olyat, amire soha nem gondolnánk!” - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A szakember hozzátette, állatorvostól kérhető nyugtató szer, ami az állat mozgását korlátozza, illetve segíthet az úgynevezett nyugicsomó is. Az egészen egyszerű, a hámhoz hasonló kötést negyed óráig hagyjuk a kutyán, majd oldjuk le, ez nagyjából egyórás nyugalmi állapotot okoz. Ezután ismételjük meg a műveletet.

Takács Adrienn, a FEMA Állatmentők önkéntese arról beszélt, hogy a megijedt kölyök kutyát a gazdi ne kezdje el babusgatni, és így ne erősítse meg félelmet. Hangos zajhatáskor érdemes úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, így a kiskutyában a félelem nélküliség rögzül.

A félős felnőtt kutyánál, vagy örökbe fogadott állatnál fontos, sőt, életmentő, hogy zárt, biztonságos környezetet biztosítsunk számára garázsban, kazánházban, vagy akár a lakókörnyezetben. A kizárólag állatorvostól kérhető nyugtatót érdemes már szilveszter előtt, és nem a hangos ünneplés napján, élesben kipróbálni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek