2 évnél régebbi cikk

Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba a magyar gyártású új Mercedes autóbuszok
·Közlekedésbusz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba a magyar gyártású új Mercedes autóbuszok
·Közlekedésbusz·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérváron mutatták be az új Mercedes-Benz Reform 501 LE szóló típusú autóbuszokat, melyeknek köszönhetően Fejér megyében tovább frissül a járműállomány, és javul a személyszállítás szolgáltatási színvonala.

Folytatódik a kormány közösségi közlekedésfejlesztési programja. A járműfiatalítás részeként ma Székesfehérváron állították forgalomba az első új magyar gyártású Mercedes autóbuszokat.

Az új járművek nyár közepéig állnak forgalomba Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Fejér megye útjain: a 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett. Az autóbuszokat az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. gyártotta Debrecenben.

A korszerű buszokkal a

Székesfehérvár–Sárosd, Székesfehérvár–Hantos–Nagylók, Nagylók–Sárbogárd, Székesfehérvár–Aba, Székesfehérvár–Enying, Enying–Dég, Enying–Simontornya, Enying–Mátyásdomb, Lepsény–Enying–Szabadhidvég–Felsőnyék, Siófok–Enying–Kisláng, Enying–Siófok autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 45 ülő- és 30 állóhellyel rendelkező járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak. Az új buszokat klímaberendezéssel, kamerával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel és utasszámlálóval, valamint üléspáronként 1 darab USB-csatlakozóval szerelték fel.

Az elmúlt négy évben a Volánbusz nagyarányú járműfejlesztést hajtott végre, amelynek eredményeként autóbusz-állomány 40 százaléka megújul az év végére, a flotta átlagéletkora 8 év közelébe csökken a program megkezdése előtti több mint 13 évről" - nyilatkozta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Majd hozzátette: a kormány célja, hogy a közösségi közlekedés versenyképességének erősítésével jelentősen emelje a magyar családok életminőségét, és a buszközlekedési szolgáltatás modernizációjával eljutási időben és árban is vonzó választást nyújtson a számukra.

"A járműmodernizációs program a Volánbusz működőképességének, sikeres jövőképének egyik kulcseleme, amely elősegíti a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérését, és hozzájárul a közösségi közlekedést választók számának növeléséhez" - tette hozzá Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár.

„A közösségi közlekedés éppen ezért elképesztően fontos számunkra, hiszen, ha minél több ember használja munkába, iskolába járásra a buszokat vagy vonatokat, akkor összességében mindenki hamarabb célba fog érni, a környezetvédelemről nem is beszélve” - mondta el Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

„A MÁV-Volán-csoport kiemelt figyelmet fordít Székesfehérvár és Fejér megye vasúti és közúti közösségi közlekedési hálózatának fejlesztésére, állomásainak, megállóhelyeinek modernizálására" - emelte ki Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. vezérigazgatója megjegyezte: "a Volánbusz Zrt. autóbuszflotta fiatalításának keretében tavaly álltak forgalomba Mercedes-Benz Reform 500 LE típusú járműveink Székesfehérváron és Esztergom térségében. A kedvező fogadtatás után nagy örömmel adjuk át a Reform autóbusz család újabb típusát, a Mercedes-Benz Reform 501 LE járműveinket a térség utazóközönsége számára."

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta: „a nyár közepéig Fejér megyébe érkező 26 autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek közel 12 százaléka, míg a teljes megyei állománynak a 9 százaléka újul meg."

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja során a tavaly év végéig 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további több mint 1000 új jármű beszerzését tervezi, aminek eredményeként év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújulhat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek