2 évnél régebbi cikk

A havazás az elmúlt évek egyik legszárazabb fehérvári évkezdetét zárta le
·Időjárás·Utolsó frissítés: undefined
A havazás az elmúlt évek egyik legszárazabb fehérvári évkezdetét zárta le
·Időjárás·Utolsó frissítés: undefined

Az esztendő negyedik hétvégéjén beköszöntő havazás egy hosszú száraz időszak végét jelentette Székesfehérváron, az esztendő első fél hónapjára átlagosan jellemző 21 mm csapadék helyett idén ebben az időszakban csak 3 mm esett.

Csapadék szempontjából nem indult jól a 2022-es esztendő Székesfehérváron. A szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu oldal és üzemeltetője hosszú ideje gyűjti városunk csapadékadatait, melyekből megfigyelhető, mennyire szárazan telt eddig a január.

Az oldal adatai szerint a teljes januárra átlagosan 41 mm csapadék volt jellemző az elmúlt években, míg az időarányos átlag január 16-ig 21 mm. A 2022-es időjárás azonban elég száraz volt az év első három hetében, a csapadék mennyiség messze elmaradt minden átlagtól. Január 16-ig mindössze 3 mm csapadék hullott a városban, ehhez jött január 17-18-án 1,5 mm, majd 20-21-én egy minimális hóréteg, mely az oldal szerint csapadékmennyiségként számolva 0,2 mm-t jelent.

A havi átlaghoz való felzárkózásra a január 21-én este megérkező tömött hófelhőkből lehullott fehér lepel segítheti hozzá városunkat, hogy a leesett hómennyiség csapadék szempontjából mennyit számít majd, az a hónap végén, az adatok véglegesítésekor kiderül.

A tekintélyes mennyiségű hó javította a havi csapadékadatokat

Németh Zoltán

Ami a csapadék szempontjából szélsőséges januárokat illeti, Székesfehérváron nem ritka az átlagnál jóval több vagy épp jóval kevesebb csapadék. Egy esztendeje ugyan feljegyezhettünk 25 mm januári csapadékot, 2020 első havában azonban egy csepp nem sok, annyi sem esett Székesfehérváron, hasonlóan aszályos volt az első hónap 2002-ben (5 mm) és 1998-ban (8 mm). Az elmúlt bő kettő évtized legcsapadékosabb januárját 2013 (95 mm), 2009 (90 mm) és 2015 (82 mm) hozta.

Borítókép: Németh Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek