3 évnél régebbi cikk

Egyformák a hópelyhek?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Egyformák a hópelyhek?

Egy amerikai kutató csaknem ötezer hópelyhet örökített meg, mégsem talált közöttük egyformát. A kristály apró ágai azonnal széttöredeznek, amikor földet érnek.

Sokan vártuk a fehér karácsonyt, aztán már abban is benne lettünk volna, ha csak az új év küszöbét lépjük át kopogósan. De sem Holle anyó nem rázta meg tollas paplanát, sem az angyalok nem hullatták szeretetüket ránk. Pedig olyan meghitt, amikor havazik, és minden fehérbe borul körülöttünk.

Gondoltatok már arra, hogy vajon egyformák-e a hópelyhek? Saját magamnak többször feltettem a kérdést hóesés közben, de amilyen gyorsan jött a felvetésem, olyan gyorsan el is felejtettem megválaszolni. Most, hogy egyáltalán nem látok fehérbe burkolózott tájat magam körül, hirtelen bevillant, hogy ideje utánanéznem, valóban egyformák-e?

Sokan mondják, nincs két egyforma hópehely. A tudósok szerint ez az állítás valószínűleg igaz is - a nagyobbakra. A kisebb, egyszerűbb kristályok azonban lehetnek egyformák. Kialakulásuk egy felhőkben szálló porszemmel kezdődik, amelyre rárakódik a levegőben található vízpára.

Zuhanás közben jéggé fagy és hatoldalú testté formálódik. Az ismert formák ezután azért alakulnak ki, mert az éleken gyorsabban nő a jég mennyisége. A hókristályok alakja a felhők hőmérsékletétől függ. Magasabb fokon tű vagy lapocska alakú kristályok jönnek létre. Ha odafönn mínusz 13 fok alá kúszik a hőmérséklet, csillag alakú kristályok születnek. Ezek többnyire hatszögletűek, és az ágaik pontosan 60 fokos szöget zárnak be.

A hasonló felépítés ellenére sincs azonban két, tökéletesen megegyező hópihe. Egy amerikai kutató csaknem ötezret örökített meg, mégsem talált közöttük egyformát. A kristály apró ágai azonnal széttöredeznek, amikor földet érnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek