6 évnél régebbi cikk

Ónos eső: de honnan a név?
·Időjárástél·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Business Insider
Ónos eső: de honnan a név?
·Időjárástél·Utolsó frissítés: undefined

Tél van, hideg van, hó nincs (vagy alig), de ónos eső az bezzeg akad. Az egyik leghülyébb nevű időjárási anomália ezekben a napokban országszerte lesújt, törött végtagokat és autókat hagyva maga után. De vajon tényleg ón van az esőcseppekben? Spoiler: nem.

Aki arra számított, hogy az ónos eső tényleg onnan kapta a nevét, hogy valamifajta fémmel bélelt víz potyog az égből, annak csalódást kell okoznunk. A tél egyik legutáltabb jelenségének valójában köze sincs az ónhoz. De akkor hogyan lett ónos az az eső, amit a világ legtöbb nyelvén fagyott, darás vagy túlhűtött esőként neveznek?

Mi is az az ónos eső?

A Wikipedia meghatározása szerint az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. A gyakorlatban annyi történik, hogy ez a csapadék még hóként kezdi a pályafutását az égben, onnan lefelé haladva a középső légrétegben esőcseppé alakul, majd az alsó, fagyos légrétegben már ónos esőként vagy jégdaraként érkezik a földre, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük megfagyni. 

A gyakorlatban mindezt a legjobban a MyWeather videója mutatja be. Ebben egy pohár vizet helyeznek egy tál jégbe, majd amikor kellően lehűlt, a már 0 fok alatti, de még folyékony halmazállapotú jeget ráöntik egy másik tál jégre, ahol azonnal szilárd lesz.

Bár úgy tűnhet, kevés ennél hidegebb és télibb dolog létezik, valójában az ónos eső mégis leginkább a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele.

Honnan kapta nevét az ónos eső?

A National Geographic megpróbált utánajárni a sokakat kínzó kérdésre, és erre jutottak: már 1847-ben is ónos vagy ólmos eső néven említette ezt a jelenséget Berde Áron a "Légtüneménytan s a két Magyarhon égalji viszonyai" című kötetében. A Kolozsvárott kiadott könyvet az egyik első magyar nyelvű meteorológiai tankönyvként tartják számon. Az ón, illetve ónos szavunk ősi, finnugor eredetű, s egy 1138-ból származó írásos emlékben fordul elő először. Feltehetően az ősi onu, olnu szóból alakult át. Ehhez képest az ólom újabb keletű szó, 1490-től szerepel oklevelekben, de a kettő jelentése csak a XIX. században különült el egymástól. Ettől kezdve jelöli az ólom az úgynevezett fekete ónt, az ón pedig az akkor még fehér ónnak nevezett fémet.

Az ónos és az ólmos jelzőt is régóta használjuk. Három olyan jelentésük van, amelyek indokolják az ónos/ólmos eső elnevezést. Egyrészt a szín, másrészt a tárgyak fémmel való befuttatása, harmadrészt e fémek nagy fajsúlya. Mindhárom jelentés jól tükröződik az ónos eső, ónos szitálás vagy az ónos idő kifejezésekben - írja a tudományos lap.

Ezek alapján világos, hogy fémeket hiába is keresnénk ebben a téli csapadékfajtában. Ehelyett a legvalószínűbb magyarázat az elnevezésre a felület színe és textúrája: a járdákra, utakra, parkok padjaira fagyott ónos eső gyakorta úgy fest, mintha fémmel futtatták volna be a felületet.

Ónos eső, a sztárcsináló

Olyan is akad azonban, aki a társadalmilag gyűlölt ónos esőnek köszönhetően lett világhírű. Itt van például a 49 éves Tim Besecker, aki néhány hete, egy álmos januári reggelen indult munkába. A virginiai férfi ekkor még nem sejtette, hogy az a rövid idő, amíg a háza ajtajától megpróbál eljutni az autójáig, egészen konkrétan világhírűvé teszi. Ebben a néhány másodpercben mindenki magára ismerhet, aki érezte már úgy magát, mintha egy róla formált rajzfilm főszereplője lenne, miközben a jégen evickélve próbálja megőrizni a maradék méltóságát. A jelenetsor eddig 61 millió klikket ért meg csak a Facebookon.

Ha lehet, akkor még nála is jobban sikerült megformálnia a hétköznapi ember esendőségét annak az autósnak, aki egy szupernehezített terepen próbálja megállni a helyét. A férfi előbb egy lefagyott lejtőn autóval, majd abból kiszállva valamennyi végtagját bevetve próbálja megoldani a feladatot: eljutni valahonnan valahova. A valamivel több mint egy perces videó igazi sírjunk vagy nevessünk típusú élmény, nemtől és kortól függetlenül.

Akinek pedig még ezek után sem volt még elég az ónos esőből, annak íme egy fél napos hanganyag, amiben a téli csapadék semmivel össze nem téveszthető hangját lehet hallgatni órákon keresztül:

(Forrás: Wikipedia, National Geographic, hvg.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek