2 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: maci nap a Sóstón, farsangi kézműveskedés, Ed Philips and the Memphis Patrol és Rémálmok sikátora
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: maci nap a Sóstón, farsangi kézműveskedés, Ed Philips and the Memphis Patrol és Rémálmok sikátora
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Február első hétvégéjén is számos fehérvári program közül válogathattok: többek között kilátogathattok a maci napra, kézműveskedhettek a Szent István Király Múzeumban, vagy beülhettek a Rémálmok sikátorára a moziban.

Megemlékezés: 125 év a világ békéjéért
Mikor?: Február 4., péntek 10:00
Hol?: Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely

1897. február 4-én vette kezdetét Kréta szigetén a „Tűzoltási hadművelet”, amely a történelem első békefenntartó műveletévé alakult. Ez a tevékenység magyar katonákhoz kapcsolódik. A Krétán kialakult etnikai és vallási alapú, török-görög belviszály véres harccá erősödött, melynek rendezését az Osztrák-Magyar Monarchia két hadihajónyi – javarészt magyar származású – legénysége valósította meg Pintér Gyula konzul vezetésével. Így nem túlzás azt állítani, hogy a békefenntartás „magyar találmány”.

2022. február 4-én, pénteken 10.00 órakor a KEMPP-ben koszorút helyeznek el a 125. évforduló emlékére, valamint az önzetlen és felelősségteljes feladatot vállalt valamennyi békefenntartó tiszteletére.

Megemlékezést és koszorúzást tartanak a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen

facebook.com/katonai.emlekpark

Állati: Maci nap a Sóstón
Mikor?: Február 5., szombat 10:00
Hol?: Sóstó Látogatóközpont

A Sóstó Látogatóközpontban február 5-én, szombaton tartanak maci napot. Két időpontban, 10 és 14 órakor kezdődik foglalkozás, melyet elsősorban 3 év feletti gyerekeknek ajánlanak. A résztvevők megtudhatják, mit és hogyan jósol a medve az időjárásról, és megtalálhatják a maci barlangját is, melyhez egy akadálypályán kell átjutniuk – ebben a Sóstó élővilága segíti őket.

A képzeletbeli medvekereső játékon kívül macis fejdíszt is készíthetnek a gyerekek. A részvétel regisztrációhoz kötött a sosto@szekesfehervar.hu e-mail címen. A pályán benti váltócipőben vagy zokniban lehet végigmenni. Egy turnusban maximum 10 gyermek vehet részt, a belépő 1000 forint. Ajánlják továbbá, hogy a közös játékhoz a gyerekek hozzák el kedvenc plüss mackójukat.

Maci nap a Sóstón

Sóstó Látogatóközpont

Farsang: Alakoskodj velünk!
Mikor?: Február 5., szombat 15:00
Hol?: Szent István Király Múzeum

Február 5-én, szombaton 15 órától a Szent István Király Múzeumban a farsangi felkészülés jegyében mohai tikverőzős bohóc álarc készítés és jelmezpróba várja az érdeklődőket. Az eseményen résztvevők a mohai lakosok segítségével ismerkedhetnek meg a hagyományok jellegzetes kellékeivel.

A tikverőzésen használt bohócruhák felpróbálásán túl álarc készítésére is lesz lehetőség. A mohai hagyományt Pesovár Ferenc néprajzkutató jegyezte fel, elnevezése pedig a tyúkok jelképes megverésére, botolására utal, aminek termékenységvarázsló szerepe van. A rendezvény az Egy élet e tánc, melyben lélek a dal - Pesovár Ferenc emlékezete című kiállítás kísérőrendezvénye.

A programra érkezési sorrendben legfeljebb 40 főt tudnak fogadni, valamint védettségi igazolványhoz és maszkviseléshez kötött a részvétel.

Koncert: Ed Philips and the Memphis Patrol
Mikor?: Február 5., szombat 21:00
Hol?: Nyolcas Műhely

Egy igazán őrült zenekar rázza fel Székesfehérvárt az újévi kómából, ugyanis a városba látogat a 2011-ben alakult Ed Philips and the Memphis Patrol, akik Elvis Presley korai, főként rockabilly stílusú dalait dolgozzák fel, de emellett filmzenék és a ´70-es évek dalai is szerepelnek a repertoárjukban.

Az Ed Philips and the Memphis Patrol az évek során szinte mindegyik nagy magyarországi fesztiválon megfordult, illetve külföldön több mint tíz országban számtalan amerikai autós és motoros találkozón, rockabilly és rock and roll, blues fesztiválon, illetve klubokban is szolgáltatta már a talpalávalót. Szóval hajrá, hajrá!

Mozi: Rémálmok sikátora
Mikor?: Február 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Az utazócirkusznál dolgozó Stanton Carlisle (Bradley Cooper) becsvágyó férfi, aki néhány jól megválasztott szóval tehetségesen manipulálja az embereket. Találkozik egy pszichiáternővel (Cate Blanchett), akiről rövidesen kiderül, hogy talán még nála is veszedelmesebb...

Mozi: Moonfall
Mikor?: Február 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Az emberiséget egy mindent elsöprő katasztrófa fenyegeti, amikor egy sötét, titokzatos erő eltéríti a Holdat a pályájáról, és közvetlenül a Föld felé löki. A becsapódás elkerülhetetlennek tűnik, a bolygó végveszélyben van.

A káosz, és totális pánik közepette a NASA vezetője, és egykori űrhajósa, Jo Fowler (Halle Berry) egy meghökkentő teóriával áll elő, ami a megmenekülést jelentheti mindenki számára.

Fowler összeáll az elszánt űrhajóssal, Brian Harperrel (Patrick Wilson), és az összeesküvés-elméletek szakértőjével, K. C. Housmannal (John Bradley), hogy egy lehetetlennek tűnő küldetésen mentsék meg a világot. Ám arra egyikük sincs felkészülve, ami a Holdon vár rájuk…

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek