2 évnél régebbi cikk

Új közpark épülhet Székesfehérváron, az Alsóvárosi réten
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google Maps
Új közpark épülhet Székesfehérváron, az Alsóvárosi réten
·Hírekgazdaság·Utolsó frissítés: undefined

A 100-ból egy 30 hektáros területet alakítanának át hatalmas közparkká, viszont az Alsóvárosi rét továbbra is rét marad.

Megjelent az Európai Közbeszerzési Értesítőben Székesfehérvár új közparkjának megvalósítására kiírt közbeszerzés - számolt be róla a Magyar Építőkre hivatkozva a portfolio.hu.

A Fehérvár Tüdeje - Zöld Város TOP projekt már több évre nyúlik vissza. A program második üteméről már 2019-ben beszámolt a szekesfehervar.hu.

Eszerint a fejlesztési program célja, hogy az extenzív fejlődést ellensúlyozza egy nagyszabású zöld- és rekreációs területfejlesztéssel.

Ennek részét képezi a közparkos beruházás is, amely a város nyugati külső területeit érinti a 7-es főút közelében, a Maroshegy városrésztől északra elterülő Alsóvárosi réten. A teljes projekt 30 hektárnyi területen valósul meg.

A közbeszerzési értesítő szerint a területen mindössze 900 négyzetméter térkőburkolatot raknak le, ez azonban még kiegészül további 11 830 négyzetméter szórt zúzottkő burkolattal, és 11 000 négyzetméter földút kialakításával.

Ami a zöldterületet illeti, az önkormányzat 868 darab faiskolai fa telepítését tervezi, valamint 6426 négyzetméternyi intenzív és további 75 000 négyzetméternyi extenzív gyepesítéssel számol.

A fogadóépületek és nyilvános vizesblokkok (többek között WC, tároló-öltöző, büfé, földszinti fogadótér és tetőterasz) mindössze 203,91 négyzetmétert foglalnak majd el. A fejlesztéshez útépítés és 50 férőhelyes parkoló építése is hozzátartozik.

Cser-Palkovics András polgármester a felmerülő kérdésekre és a portfolio.hu cikkére a Fehérvári vagyok! Facebook-csoportban reagált:

"Az Alsóvárosi rét mintegy 100 hektáros terület, ez fontos, hiszen a mostani fejlesztés eleve ennek csak egy részére, körülbelül 30 hektárra vonatkozik. Ennek a területnek a tulajdonjoga is megváltozott az elmúlt években és az átminősítés is megtörtént. Korábban ez a terület ipari, kereskedelmi célra beépíthető építési telek volt, magántulajdonban. Tehát semmi akadálya nem volt annak a 2010-es évek elejéig, hogy valaki ipari vagy kereskedelmi létesítménnyel beépítse az Alsóvárosi rétet."

A polgármester hozzátette, hogy ehhez képest a Modern Városok Program keretében az állam pénzügyi támogatásából, nagyjából egy milliárd forintos értéken az önkormányzat meg tudta vásárolni ezt a területet.

"Így ma már ez a terület az önkormányzat tulajdonába került és zöld területi besorolást kapott. Ez azt jelenti, hogy az Alsóváros rét nem beépíthető és a bizonyos ráépítéseknek az aránya is egy nagyon minimális százalékot jelent az összterülethez képest, amit ilyenkor a jogszabály megenged.

Amiről itt szó van, az összefügg a palotavárosi tavak mögötti területegyüttessel, hiszen a város évekkel ezelőtt egy erdősítési programot hirdetett meg, ennek az első ütemei már meg is történtek, ezen megyünk tovább, ez az úgynevezett Fehérvár Tüdeje Program, aminek keretében éppen az a cél, hogy meglegyen a város környezetében és részben a városon belül az a zöldterületi arány, ami beosztva a rétet, az erdőt, parkosításokkal együtt kialakítsa a zöld övezetet, ami egyfajta tüdőkapacitása gyakorlatilag a városnak" - fogalmazott Cser-Palkovics András.

Ennek a része az Alsóvárosi rét is, ahova jelenleg földet hordanak. Ez egyébként nem más, mint egy nagyon magas értékű humusz réteg, a Multicsarnok építésének a felső, szűk rétege. A magas tápanyagtartalmú föld azt a célt szolgálja, hogy az élővilág számára ez egy magas minőségű értéket képviseljen.

"Az Alsóvárosi rét alapvetően rét funkciót fog megtartani és rétként fog a jövőben is funkcionálni. Azt szeretnénk elérni, hogy ezen a réten is lehessen sétálni úgy mint a palotavárosi tavak mögött" - zárta gondolatait Cser-Palkovics András.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek