2 évnél régebbi cikk

Méltányos ellátást mindenkinek! - Ez a rákellenes világnap üzenete
·Egészségrákellenes világnap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Rákellenes Liga
Méltányos ellátást mindenkinek! - Ez a rákellenes világnap üzenete
·Egészségrákellenes világnap·Utolsó frissítés: undefined

Minden évben február 4-én tartják a Rákellenes világnapot. 22 éve indult a kezdeményezés. A Nemzetközi Rákellenes Unió központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában. A „Méltányos ellátást mindenkinek” szlogen jegyében lesznek hazai programok.

 A „Méltányos ellátást mindenkinek” szlogen jegyében  a Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy mozduljon (is) a méltányosságért, de online előadásokat is tartanak a világnapon.

A legfrissebb adatok alapján kiemelhető, hogy 2018-ban 99.825 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és 2020-ban összesen 32.451 haláleset történt Magyarországon.


A International Agency for Research on Cancer becslése szerint minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során legalább egyszer szembesül egy daganatos betegséggel. Mindez 2020-ban 19.3 millió új megbetegedést, valamint 10 millió halálesetet jelentett, de 2040-re az új megbetegedések száma világszerte várhatóan 30 millióra fog emelkedni. A magyar Rákellenes Liga közleménye szerint a daganatos megbetegedés Magyarországon, Európában és a világon is a második leggyakoribb halálozási oknak számít. Hazánkban minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. 

Szomorúak a számok, s belegondolni sem egyszerű, hogy milyen lelki, érzelmi folyamatok zajlanak le abban az emberben, aki szembesül a diagnózissal. A támogatás, a család és a barátok önzetlen figyelme ilyenkor hatalmas segítséget jelent, hogy aztán megerősödve és felvértezve tudjanak harcolni.

A megelőzésről

A gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, mivel a genetikai mutációk mindössze az esetek 5-10 százalékában játszanak szerepet. Ez azt jelenti, ha a megelőzés nagyobb hangsúlyt kapna, akkor 3,7 millió embert lehetne megmenteni. 

A közleményben leírtak szerint a COVID vírus az onkológiai ellátásra is jelentős hatással volt. A pandémia első évében 1,5 millióval kevesebb daganatos beteg jelentkezett a szakorvosoknál. A tavaly februári adatok alapján havonta további 100.000 onkológiai beteg kezelése szenved késedelmet. A világjárvány miatt mintegy 100 millió rákszűrés maradt el Európában, ami a betegségek későbbi stádiumában történő felismeréshez, ezzel a túlélés esélyének csökkenéséhez vezet.

A világnap idén elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy az onkológiai ellátásban sem mindenki indul azonos esélyekkel: a nem, iskolai végzettség, jövedelmi szint és lakóhely ugyanis negatívan befolyásolhatja az egészségügyi ellátást, melyben részesülünk! A „Méltányos ellátást mindenkinek” kampány idén az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségek felismerésére, valamint megértésére helyezi a hangsúlyt. 

„Mozdulj a méltányosságért!” 

Ezzel a címmel szervez a Magyar Rákellenes Liga világnapi programokat. Mindenkit mozgásra bíztatnak: sétálj, fuss, táncolj vagy jógázz! A lényeg, hogy mindenki 30 percen keresztül végezzen olyan mozgásformát, ami számára élvezetes. 

A részvétellel kifejezhető az együttérzés a daganatos betegek és hozzátartozóik iránt, valamint mások figyelmét is fel lehet hívni az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségekre és a megelőzés fontosságára. Tavaly 143 magyar településen, összesen több mint 1500-an mozogtak legalább 30 percet a Rákellenes Világnapon, és a szervezők bíznak benne, hogy az idei évben is sok résztvevő regisztrál majd.

Az eseményhez a nap folyamán bárki, bármikor csatlakozhat, a szervezők annyit kérnek, hogy részvételi szándék esetén regisztráljanak a résztvevők.

A Világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga online előadásokkal is készül. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnökének „Miért méltányosság? Mit tehetünk a következő három évben?” című előadását február 4-én 17 órától tekinthetik meg az érdeklődők. 

Február 4-én, 14 órai kezdettel prof. dr. Nyáry István, idegsebész, emeritus professzor tart előadást az Agydaganatos klub online találkozóján a COVID vírussal kapcsolatban, de szó lesz az oltások jelentőségéről, tünetekről és kezelési módszerekről. Ezt követően pedig a legújabb idegsebészeti műtéti eljárásokat ismerteti. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek