2 évnél régebbi cikk

Életet menthetnek – több tucat rákellenes készítmény vár a társadalombiztosítás támogatására
·Egészségrákellenes világnap·Utolsó frissítés: undefined
Életet menthetnek – több tucat rákellenes készítmény vár a társadalombiztosítás támogatására
·Egészségrákellenes világnap·Utolsó frissítés: undefined

Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap. „A daganatos betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnának, ha a több mint 70 új készítmény, köztük több tucat korszerű onkológiai terápia minél előbb társadalombiztosítási (tb) támogatást kapna”– véli az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). 

30. alkalommal rendezik meg április 10-én a Nemzeti Rákellenes Nap. Nem titkolt célja ennek a napnak, hogy felhívják a figyelmet a daganatos betegségekre, a megelőzésre és a korai felismerésre.

A statisztikai adatok alapján az is elmondható, hogy szerte a világon emelkedik  a rákos megbetegedések száma. Javulnak az esélyek is, hiszen egyre hatékonyabbak a terápiák és a diagnosztika is rohamosan fejlődik.  A folyamatosan javuló túlélési esélyek pedig  egy sokkal reménytelibb jövő felé mutatnak. 

Sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy a számok mögött emberek vannak, igazi harcosok! Nehéz belegondolni, de bárki lehet beteg, hiszen a rák nem válogat. A következő statisztika pedig szinte arcul csapja az embert: élete során minden negyedik magyar szenved valamilyen daganatos megbetegedésben Ami még szomorúbb évente mintegy 33 ezer beteg hal meg, azaz egy kisváros lakossághát veszítjük el a daganatos betegség következtében.

Egy másik szomorú adat: Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban. 2018-ban ez 100 ezer lakosra vetítve 700 volt. 100 ezer emberből pedig 350-en meghaltak a betegségben. 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményéből az is kiderül, hogy az elmúlt 50 évben óriási fejlődésen mentek keresztül a daganatellenes terápiák. A betegek átlagos 10 éves túlélési esélye a duplájára nőtt. Míg a 70-es években ez 24 százalék volt, addig mára ez a szám 50 százalék közeli. 

A fejlesztések nem állnak meg, hanem folyamatosan zajlanak. Jelenleg 1800-nál is több célzott új készítmény áll fejlesztés alatt. Ezek között 200-nál is több immunonkológia terápia szerepel. 2020-ban pedig több, mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult. 

Dr. Holchacker Péter, az idén 30 éves Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója szerint: „Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján pedig egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen javíthatók lennének a szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésével – amiben a megelőzést és a népegészségügyi szűréseken való részvétel növelését célzó lépéseknek köszönhetően fejlődés tapasztalható -, valamint a korszerű terápiák gyors és széleskörű hozzáférésével.”

Több mint 70 befogadásra váró új terápia áll végső kormányzati döntés előtt jelenleg. Ezeknek a fele valamilyen daganatos megbetegedéshez köthető. A számok mögött sosem szabad elfeledkeznünk az emberről! A szakember szerint, ha ezek is bekerülnének a társadalombiztosítás által támogatott terápiák körébe, sokezer magyar ember számára válnának elérhetővé az újabb onkológiai gyógyszeres kezelések, és az általuk nyújtott új esély a gyógyulásra, egy hosszabb, egészségesebb életre. 

Borítókép: Pixabay/andreas160578
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek