2 évnél régebbi cikk

Több mint 30 milliárdból hoz létre Székesfehérváron mechatronikai tudományos parkot az Óbudai Egyetem
·OktatásÓbudai Egyetem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Vasvári Tamás
Több mint 30 milliárdból hoz létre Székesfehérváron mechatronikai tudományos parkot az Óbudai Egyetem
·OktatásÓbudai Egyetem·Utolsó frissítés: undefined

A fejlesztés az egyetem és Székesfehérvár önkormányzatának együttműködésében valósul meg.

A tervek szerint 2025-re készül el az Alba Regia Mechatronikai Technologiai és Innovációs Park Székesfehérváron, amelynek létrehozásához 30 milliárd forintot biztosít a kormány. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora hangsúlyozta, vállalkozó szemléletű egyetemet szeretnének létrehozni, innovációs tudást biztosítva a cégek számára, támogatva a különböző területeket, az informatikától a hadiiparig, az egészségipartól kezdve pedig akár a textiliparig.

A rektor kiemelte, az Óbudai Egyetem három technológiai és innovációs parkot valósít meg a jövőben: Székesfehérváron mechatronikait, Kaposváron okosiparit, míg Zsámbékon jövőiparit. Mindháromnak külön-külön szerepe lesz abban, hogy vállalkozó és befektető szemléletű felsőoktatási intézményként kiszolgálják az ipari szereplők igényeit, miközben az elsődleges cél továbbra is a tudományos kutatás és az oktatás lesz.

Az Alba Regia Mechatronikai Technológiai és Innovációs Park az egyetem és Székesfehérvár önkormányzatának együttműködésében valósul meg.

"Nem is biztos, hogy még érezzük, hogy ez mekkora lehetőség a város számára. És itt most nem csak önmagában az, hogy 30-35 milliárd forint önmagában is egy jelentős beruházási háttér. Ha jól csináljuk, ami ennek keretében létrejön, az már a jövő, a jövőnk. Beleértve a gazdasági szereplőket, magát az egyetemet, a várost, és ami legfontosabb azokat a fiatalokat, akik még lehet, meg sem születtek, de majd mire ők megszületnek, végig járják az iskolát, eljutnak az egyetemig, számukra már természetes lesz, hogy itt van egy ilyen központ" - mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Györök György az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja mutatta be a leendő parkot az oktatási intézmény partnerei, helyi és regionális nagyvállalatok, kis és középvállalkozások képviselői számára csütörtökön.

"Az egyetem, illetve az Alba Regia műszaki kar teljes kompetenciáját szeretnénk ebbe a parkba leképezni, valamint azt, amit eddig tanítottunk, azt szeretnénk mindenképpen kutatási irányban is érvényesíttetni, olyan kézzelfogható eredményeket, szabadalmakat, újításokat létrehozni, amely a versenytársak számára is érdekesek. Így mechatronika, elektronika, alkalmazott geodézia, informatika és különféle kutatásokat kiszolgáló laboratóriumi együttest szeretnénk létrehozni" - hangsúlyozta Györök György.

A dékán hozzátette, az elképzelések szerint a fejlesztés egy része 1 hektár területen valósul meg egy nagyjából 3-4 ezer négyzetméteres épületben. A légügyi kompetenciát is belekapcsolva a Börgöndi repülőtér is a projekt része lesz, ahol a pilótaképzés, drónpilótaképzés kapná a főszerepet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek