1 hónapnál régebbi cikk

Zöld Városok, közös gondolkodás, fenntartható jövő  
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Zöld Városok, közös gondolkodás, fenntartható jövő  

Élhetőbb és fenntarthatóbb városok tervezéséről hallgat négy egyetem, negyven hallgatója előadásokat a következő napokban az Óbudai Egyetemen. Az egyhetes nemzetközi programra Romániából, Szlovákiából és Portugáliából is érkeztek hallgatók és oktatók.

Kreatív projektmunkákat dolgoznak ki közösen a "Zöld Városok" projekt keretében. 

Györök György köszöntötte a "Green Cities", vagyis a "Zöld Városok" program résztvevőit kedden, az Óbudai Egyetem fehérvári campusán. A fehérvári felsőoktatási intézmény a gyulafehérvári egyetemmel közösen szervezte meg a fenntartható, emberbarát városok kialakítását célzó egyhetes nemzetközi programot, melyre négy egyetemről, az Óbudai mellett Kassáról, Gyulafehérvárról és Portugáliából is érkeztek hallgatók és oktatók egyaránt.

„Egyhetes, intenzív program keretében ismerkednek a hallgatók a zöld városok projekttel. Nagyon nagy várakozással tekintünk a projekt elé, mert a hétre különböző képzésekben részt vevő hallgatókat gyűjtöttünk össze. Részt vesznek villamosmérnökök, civil mérnökök, földmérők is. Megpróbáljuk a témakört interdiszciplináris szemlélettel megközelíteni és kreatív projekt munkákat kidolgozni a hét folyamán” - magyarázta a több napos program lényegét Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának kutatási dékánhelyettese.  

A következő folyamatos együtt gondolkodásra lesz lehetősége résztvevő négy egyetem, 40 hallgatójának és oktatójának.

A részvetők ugyanis megtekintenek majd olyan előremutató fejlesztéseket is, melyek fenntarthatóbbá, zöldebbé élhetőbbé tesznek egy-egy várost.

„Maga a program nagyon komplex. Nem csak előadásokat tartalmaz, hanem laborgyakorlatokat és úgynevezett terepmunkákkal is. Már a hétfői napon látogatást tettünk a Paksi Atomerőműben, szerdán pedig Budapestre látogatunk el, ahol ún. „zöld város megoldásokat” tekintünk meg. Elsősorban az újonnan épült Városligeti épületekre fókuszálunk majd és azokat vizsgáljuk majd szakmai szempontból” - sorolta a hét szakmai programjait az egyetem kutatási dékánhelyettese.  

Ugyanakkor a hallgatók helyben, Fehérváron is végeznek majd terepmunkát és igyekeznek megtekinteni minden, a fenntartható városok irányába mutató fejlesztést. Csütörtökön a program résztvevői a Sóstó Látogatóközpontba látogatnak majd el és végig járják a természetvédelmi területet is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek