2 évnél régebbi cikk

Évi 69 tonna rágcsálótól szabadítanak meg minket a fülesbaglyok
·Zöldmadár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Babos Rita
Évi 69 tonna rágcsálótól szabadítanak meg minket a fülesbaglyok
·Zöldmadár·Utolsó frissítés: undefined

Az időjárás komolyan nehezítette a fülesbaglyok szokásos éves számlálását, az MME által kiadott adatokon észrevehető a madarak csökkenő egyedszáma. Ennek természetes és nem visszafordíthatatlan oka van. A fülesbaglyok így is 69 tonna rágcsálótól szabadítanak meg minket a tél folyamán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden évben megrendezi a telelő fülesbaglyok számlálását, amit idén január 28. és 31. között tartottak. Székesfehérvárról is sokan vettek részt a számlálásban, köztük a korábbi sokszoros magyar bajnok atléta, a ma már edzőként dolgozó Babos Rita is, aki aktív sportolói pályafutását követően a természetfotózás, azon belül is a madarak megfigyelésének szerelmese lett.

- Ahogy eddig is, ezúttal nagyon nagy élmény volt ez a program, bár az idei számláson más elfoglaltságok miatt kevesebb időt tudtam fordítani – árult el kérdésünkre Babos Rita. – Két általam ismert, a fülesbaglyok által nappalonként rendszeresen látogatott helyre jutottam el, ahol találkoztam is velük. Ezúttal sajnos az időjárás nem kedvezett a Székesfehérvár környéki számlálásnak, erősen szeles idő volt azon a hétvégén. Ilyenkor a baglyok is jobban elbújnak, és természetesen az időjárás a számlálásra jelentkezők létszámát is befolyásolja. Nagyon örültem, mikor egy fehérvári családdal találkoztam. Náluk a gyermek volt az, aki kitalálta a programot, ráadásul sikerrel is jártak, mert ők is láttak fülesbaglyokat, és be is regisztrálták a számlálás adatai közé.

Sajnos a nagy szél a számlálás adatain is lemérhető. A számlálás idején komoly szélvihar tört be hazánkba, mely befolyásolta a fülesbaglyok nappali szokásait is, ahogy az MME fogalmaz: „Olyan nappalozóhelyek maradtak üresen a felmérés napjaiban, ahol máskor több tucat vagy akár száznál is több erdei fülesbagoly szokott gyülekezni.”

Az erős szél miatt nem tudtak minden fülesbaglyot lajstromba venni

Babos Rita

Az idei számlálás szerint 699 településén, 1104 helyszínen összesen 11 040 erdei fülesbagoly telelt, ez 33 százalékkal kevesebb, mint a 2021-es számláláskor. A szeles idő mellett ebben közrejátszhat az is, hogy a fő táplálékul szolgáló mezei pocok állomány tavaly minden eddiginél nagyobb számot ért el. Ezt egy természetes visszaesés követte, mely meghatározta azt is, mennyi bagoly tölti a téli hónapokat hazánkban.

De térjünk vissza a Babos Ritának köszönhetően már megidézett fehérvári számlálásra. Az MME térképes összesítője alapján Székesfehérváron és környékén, valamint a Velencei-tó környákén is 60 egyed alatti populációt figyeltek meg, ami megfelel az egy évvel korábbi számlálásnak.

Az MME különleges levezetést is készített a számlálás adataiból. Ahogy az összefoglalóból kiderül:

„Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több, mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 040 bagoly legalább 2 760 000 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2021/2022-es telelési időszakban. Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) 69 tonna! A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről”.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek