2 évnél régebbi cikk

Vadásszunk madárhangokra!
·Zöldmadár·Utolsó frissítés: undefined
Vadásszunk madárhangokra!
·Zöldmadár·Utolsó frissítés: undefined

A kellemes őszi időjárás ideális a természetjáráshoz, egy új applikációval pedig feldobhatjuk a kirándulásokat is. Vadásszunk puska nélkül, például madárhangokra és ismerjük meg mezőink és erdőink szárnyas lakóit!

A kirándulások során nagy segítséget nyújthat Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös projektjeként megvalósult Madárhatározó nevű applikáció (Androidra ide kattintva, IPhone-ra ide kattintva érhető el), mely szinte az összes hazánkban előforduló madárfajt bemutatja.

Természetesen nem csak hazánkban létezik ilyen applikáció, világszerte számos madárhatározó és bemutató alkalmazást kiadtak már. Az egyik legkiemelkedőbb a Cornell Ornitológiai Laboratórium által készített Merlin Bird ID, mely egy ingyenes alkalmazás telefonunkra. A közelmúltban új funkciókkal bővült a felhasználók számára elérhető szolgáltatások köre, így a megszokott madárhatározó és képfelismerő rendszer mellé bekerült a hangfelismerés is.

A madarak felismerése mellett több hasznos információt is kapunk az alkalmazáson keresztül

pixabay.com/LubosHouska

Ennek lényege, hogy egy gombot megnyomva az alkalmazás rögzíti a hangot és szinte azonnal azonosítja is, bemutatva annak „gazdáját”. A beazonosítás mellett természetesen részletesen be is mutatja nekünk az adott madarat, annak szokásait, táplálkozását, életmódját. Ráadásként elérhető az „Explore Birds” funkció, mely bemutatja az összes olyan madárfajt, mellyel az adott napon az általunk meglátogatott területen találkozhatunk.

 Az alkalmazás érdekessé és tanulássá varázsolhatja őszi sétáinkat, érdemes tehát lementeni őket telefonunkra. Telepítés esetén Androidos telefonra vagy IPhone-ra is elérhető az alkalmazás, melynek gangfelismerő funkciójához a Sound ID fájlt is le kell töltenünk, majd azt is engedélyezni kell, hogy az alkalmazás hangfelvételt készítsen. Ezt követően indulhat is az izgalmas, felesleges madáréleteket nem követelő vadászat!

Borítókép: pixabay.com/PetrGanaj
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek